Broedermoord
Marjet Maks
Julia is door haar vriendin Maya uitgenodigd om mee te gaan naar een feest, een gemaskerd bal, waar ze zomaar kan binnen stappen. Er is geen gastheer te bekennen, maar Maya ziet ze ook nergens. Die zou een nieuw vriendje hebben waar ze nogal geheimzinnig over deed.
Samen hebben ze al heel wat dates gehad, en eigenlijk heeft Julia er wel een beetje genoeg van.
Nog meer als ze tenslotte Maya spot. Met… maar die man kent Julia toch? Hoe durft Maya juist met deze man iets te beginnen?
Ze is kwaad, drinkt teveel en moet gered worden. De ober brengt haar naar een kamer om uit te slapen. Dat hij goed voor haar zorgt dat mag ook wel: hij is degene die haar coke heeft gegeven.
De ober blijkt de vermomde gastheer te zijn, Ruben Roosendaal, een man die het gemaakt heeft in het leven.
Zijn verhaal is dat hij samen met Boris – die ook op het feest was – door pleegouders is opgevoed, na een minder fraaie jeugd bij andere gezinnen en tehuizen. Boris, die altijd een vriend is gebleven, is minder goed terecht gekomen, hij is drugshandelaar en gebruiker.
Er is een klik tussen Ruben en Julia, maar wil hij wel een relatie?
Julia is er ook niet op uit, ze heeft wel andere dingen aan haar hoofd. Zij zorgt voor haar vader die het niet lang meer zal maken, terwijl haar halfbroers en -zus zich het gemakshalve af laten weten.Een van de broers, Aucke, zit diep in de schulden, waar zijn vrouw niets van weet. Maar de deurwaarder weet hem te vinden. Dan is Aucke evenwel verdwenen, en met hem bepaalde schilderijen waarvan eentje bij hem in bewaring is gegeven door Ruben.
En nadat deze geschiedenissen uitgebreid aan de orde zijn gekomen, komt dan eindelijk het verhaal, over het realitytv-programma Wroeging.Julia krijgt een brief: of ze wil komen, er is iemand die meer weet over haar broer (niet een van de halfbroers, maar de zoon van haar overleden moeder). Ook Ruben krijgt een brief, hij is immers in het jeugdzorgcircuit terecht gekomen als baby.Het klinkt ingewikkeld, maar alles wordt goed uitgelegd.
De vraag is alleen na het lezen van dit boek: wat is nu eigenlijk het hoofdverhaal? Dat van Aucke en zijn problemen? Of toch het verhaal dat bij Wroeging aan de orde komt?
Dat is ook een lekker lopend en zelfs spannend verhaal, maar de aanloop daar naartoe is nogal lang.
Niettemin een lekker verhaal.
Marjet Maks (1959) woont in Andalusië. Ze kookt, tuiniert, is kunstzinnig en schrijft. Eerder verschenen Riviermist en Kimonomeisje .
ISBN 9789464935059 | Paperback | 424 pagina's | Uitgeverij Ellessy | juli 2024
© Marjo, 14 februari 2025
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Broedermoord
Marjet Maks
Julia Blaauw heeft haar werk opgegeven en woont weer bij haar vader om hem te verzorgen, hij is oud en moe. Hij spreekt amper meer en eet en drinkt nauwelijks tot niet. Toch hoopt Julia dat hij nog iets over haar biologische moeder zal vertellen voor hij overlijdt. Julia is namelijk ontstaan uit een buitenechtelijke verhouding. Haar vader was verliefd geworden op de twintig jaar jongere Maria Mus en daaruit was Julia voortgekomen. Helaas overleed Maria een jaar later dankzij een zwaar auto ongeluk. Haar vader heeft nooit over zijn grote liefde willen praten, en nog steeds niet. Geen woord komt er over zijn lippen.
Julia is destijds opgenomen in het gezin van haar vader maar voelt zich er nooit echt thuis. Haar oudere broer en zus laten haar constant voelen dat ze er eigenlijk niet bij hoort, ondanks dat ze een halfzus van hen is.
Met haar later geboren broertje Aucke heeft ze wel een goede band. Maar Aucke is zo'n type die in zeven sloten tegelijk loopt. Zijn vrij liefdeloze huwelijk is o.a. ook voortgekomen uit een ongelukje. Maar dochter Maartje is wel zijn grote geluk en oogappel en ook Julia is gek op haar nichtje. Ze heeft een goede band met haar.
Het is ook haar nichtje die meldt dat het niet goed gaat met Aucke, dat hij steeds ruzie heeft met haar moeder. Maar er is meer vermoed ze...
En dat is er zeker! Julia ontdekt op een feest van Ruben Roosendaal, een zeer begeerde vrijgezel, dat Aucke een verhouding heeft met Maya, haar beste vriendin.
Ze wil Aucke erop aanspreken maar dat lukt steeds maar niet. En dan is Aucke opeens verdwenen! Iedereen is in paniek, waar is hij, wat is er gebeurd.
Maya weet ook te vertellen dat Ruben Roosendaal in contact stond met haar broer vanwege zijn zaak waarin o.a. schilderijreparaties en taxaties uitgevoerd worden. Deze Ruben blijkt overigens ook erg geïnteresseerd in Julia.
Inmiddels is vader overleden, de begrafenis en erfenis moeten geregeld en afgehandeld worden, Julia moet en wil van het huis af én Aucke is weg! Het is veel, héél veel.
Toch gaat Julia op onderzoek uit, waar is Aucke? Wat is er gebeurd? Wat weet Ruben? En langzamerhand ontknoopt zich het verhaal rond de handel en wandel van Aucke én blijkt er meer aan de hand te zijn geweest met haar biologische moeder Maria Mus. Dit alles leidt tot een pittige ontknoping die overigens ook raadselachtig is.
Hoewel het verhaal aanvankelijk té beschrijvend begon, elke straat die doorgefiets werd, werd bijvoorbeeld genoemd, het geheel heeft uiteindelijk toch een spannend verloop gekregen. Wel is het einde op het randje van geloofwaardigheid. Het boek leest dus lekker weg, je legt het niet verveeld weg en je wil graag weten hoe het afloopt, maar haar andere boek Kimonomeisjes vond ik beter samengesteld qua sfeer en verhaal.
ISBN 978464935059 | Paperback | 234 pagina's | Ellessy | 24 juli 2024
© Dettie, 19 september 2024
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Kimonomeisje
Marjet Maks
Kunstschilder George Hendrik Breitner (1857-1923) heeft een paar lastige maanden achter de rug. Na een oogoperatie en een verblijf van vier maanden in het ziekenhuis moet hij het rustig aan doen van de arts. Neem een vrouw adviseerde deze hem, rust, reinheid en regelmaat zou hem goed doen. Maar de enige vrouwen die Breitner kent, zijn zijn modellen die hij vaak ergens in Amsterdam opduikelt.
Vooral bij Jordans naaiatelier vindt hij vaak geschikte meisjes voor zijn schilderwerk. De rondborstige maar grof gebekte Marie, dochter van de kleermaker, is overigens zeer geïnteresseerd in de schilder en staat vaak en graag model.
Helaas wil het schilderen na de ziekenhuisopname niet echt lukken, de schilderijen zijn te doods volgens Jacob Israëls, de personages zijn te houterig wist Willem Witsen hem te melden. Een lichte depressie sluimerde. Zelfs zijn model was niet gecharmeerd van zijn werk. Het moest anders, levendiger, beter...
Geesje Kwak werkt sinds kort, samen met haar zus Anna, bij het atelier van Jordan. Het is daar dat ze voor het eerst Breitner ziet. Volgens haar zus is Breitner een schilder van het volk. Breitner maakt ook graag foto's van mensen en de stad, waarna hij deze foto's uitwerkt in schilderijen. Het is tijdens het fotograferen dat hij Geesje in beeld krijgt. Haar gezicht doet iets met hem. Ze heeft iets onbevangens, iets wat hij mist bij zijn modellen. Als hij haar met Anna op straat ziet, ontstaat er een gesprek en hij nodigt de meisjes uit om te komen poseren.
Geesje gaat erop in. De ontwapenende Geesje met haar directe vragen, inspireert Breitner. Na lange tijd lukt het hem weer een boeiend schilderij te maken met Geesje in kimono.
Eindelijk lukt het hem weer een inkoper geïnteresseerd te krijgen. Deze man wil zelfs meer van deze schilderijen, iets waar Breitner maar al te graag op ingaat. Hij is erg gesteld geraakt op Geesje.
Ondertussen lezen we ook over het privéleven van Geesje, dat minder rooskleurig is. Het gezin is van eenvoudige afkomst en er is weinig geld te besteden. Het geld dat Geesje voor het poseren ontvangt is erg welkom. Moeder is erg ziek en haar gezondheid holt achteruit. Ondanks het werk in het atelier waar Geesje ook gewaardeerd wordt, is het bezoek aan de schilder voor haar steeds een moment van rust, even wat anders dan het gesappel thuis.
We lezen over de mooie vriendschap die tussen de schilder en het meisje ontstaat en mede daardoor leren we oorsprong van de bekende kimonoschilderijen kennen.
Historische romans zijn sowieso altijd prettig om te lezen, ze nodigen vaak uit tot verder zoeken naar de personages of zoals in dit geval hun werk. Marjet Maks heeft met dit boek ook weer mijn interesse aangewakkerd en dankzij haar deskundig geschreven verhaal heb ik weer veel geleerd over Breitner en de dan heersende tijdgeest.
Zie ook de Breitnertentoonstelling in Singermuseum Laren
ISBN 9789464497953 | Paperback | 174 pagina's | Uitgeverij Ellessy | 4 mei 2023
© Dettie, 1 mei 2024
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER