Literaire tijdschriften

bühne
literair tijdschrift
nr.11 2019


Het literaire tijdschrift verschijnt helaas maar twee maal per jaar. Het is prachtig vormgegeven en uitgever Aspekt stopt er veel tijd en aandacht in. Niet in de laatste plaats door de noeste arbeid van redacteuren Margreet den Buurman en Perry Pierik.


De presentatie van dit nummer afgelopen oktober in de OBA aan het Amsterdamse Roelof Hartplein leverde een keur aan bijdragen op van divers pluimage. Maar liefst 10 auteurs mochten hun opwachting maken, zij allen hebben publicaties in dit nummer.


Ezra de Haan vertelde over zijn artikel. Het gaat over Lord Byron in Zwitserland en De Haan is een geboren verteller. Zijn boek De Zwijguren over diverse auteurs op onverwachte plekken, kwam ook ter sprake.


Perry Pierik, Sandra Wilhelmina de Booij, Kees Godefrooij, Jan Kleefstra, en Hans Düting staan in het blad met fraaie gedichten. Een zeer waardevolle bijdrage is van Dorian d ‘Oliviera. Hij stofte de film Mädchen in Uniform af. Interessant hoe d’Oliviera zijn zoektocht beschrijft naar de geschiedenis van deze film. De nazi’s komen ter sprake maar ook een lesbisch roddelverhaal en zelfs van pedofilie zou sprake zijn in deze op het oog vrij onschuldige film, die overigens op Youtube te bewonderen is.


Karel Wasch, de biograaf van Dylan Thomas, beschrijft het verband tussen Dylan Thomas en zijn overleden vader. Niet zo vreemd wanneer je bedenkt dat het meest beroemde gedicht van Dylan Thomas ‘Do not go gentle into that good night,’ juist gaat over het sterfbed van de vader van de poëet.


Hans Sizoo beschrijft de kunst van Annette Ong.
Voor wie genoeg heeft van labelen, en purpose en passie zoekt is het essay geknipt van Irma Lohman.
Korte verhalen en verhaaltjes ontbreken niet in dit nummer o.a. geschreven door Reinold  Wiedemann, Ruud Alers, Ingrid Rensen, Ries Rowaan, Peter Leemeijer en Hein Heijnen.


Interessant en leerzaam is de bijdrage van Bert van Galen over De Zaanstreek in de Gouden Eeuw. Van Galen is trefzeker en weet in kort bestek veel wetenswaardigs neer te zetten. In de rubriek Boek en Nieuws vertelt Mireille Bregman over de stand van zaken in boekenland. Behulpzaam tegen Kerst en Sint om een cadeau uit te zoeken. De rubriek Selfie wordt verzorgd door Maria  Jansen.  Heinrich Heine wordt van een onverwachte kant belicht door Jannnnick Vangansbeke in het essay HEINE Of de Zeitgeist van openheid.


Een mooi nummer met evenwichtige bijdragen en de boekvorm van het blad dwingt tot bewaren en herlezen!


ISBN 9789463 387576 | Softcover | 148 blz.| Uitgeverij Aspekt | oktober 2019

© Fionna Della Neve, november 2019

 

Tijdschrift
Bühne 10

kunst en literatuur.


Bijna ongelofelijk, maar het fiere tijdschrift Bühne beleeft alweer zijn tiende uitgave.


Uitgeverij Aspekt durft een fraai tijdschrift uit te geven. Er zijn maar liefst zeventien auteurs die meedoen. Dit maal weer met veel poëzie, essays en korte verhalen. Omdat het blad de combinatie tussen literatuur en kunst wil weergeven staat er nu een interview van Margreet den Buurman met Joost van Santen in, zelf beeldend kunstenaar, die dit jaar negentig is geworden Vreemd dat zo’n kunstenaar nooit bekend is geworden. Dat geldt ook voor dichter Rense Sinkgraven, een zeldzaam talent:


Stille getuige


De witte stoelen.

Een zomer die niet kwam.

In de schemer lijkt het wit zo wit,

sacraal, maar ook sinister.


Alsof hier mensen waren

die voorgoed verdwenen zijn.

Stille getuigen

die blijven zwijgen.


De witte ligstoel, jij,

Gekreukeld kleed met rozen.

Bij het dak, de man die wacht.

Op jou, op mij.


© Rense Sinkgraven


In de rubriek Locatie gaat Frank Heine weer op bezoek in zijn schrijfhuis in Warnsveld onder Zutphen. Een romantische ontboezeming, fijnzinnig opgeschreven. Robbert Jan Swiers komt met een mooi verhaal over oorlog en een patiënt, een verrassende combinatie van dreigende aard. Alfred Krans gaat in op de verschillende meningen over het proces tegen nazi-coryfee Eichmann.


Ik wist overigens niet dat de brave schrijver Hans Fallada aan de morfine verslaafd was zoals Ilona Verhoeven in haar artikel even terloops opmerkt. Zo leer je weer wat!


Up Memory Lane gaan we ook met Hélène Jolles, die ons meeneemt naar het Bussum van 1918. Er is een Selfie door Ilona Verhoeven en mooie korte verhalen van Hans van Willigenburg en Maria Jansen.


Kortom een nummer om te lezen en te herlezen van hoge kwaliteit!


ISBN: 9789463385923 | Soft Cover |144 pagina’s | Uitg.Aspekt | april 2019

© Karel Wasch mei 2019.

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER