jeugd 6-9 jaar

altMowgli van de Wolvenhorde
illustraties: Amber van Dongen
tekst: Jos Dom


Is er na Peter en de Wolf ooit een poging gedaan om een verhaal op soortgelijke wijze op muziek te zetten? Als die er zijn, dan zijn ze nooit erg succesvol geworden. Vast en zeker gaat het muzikale verhaal van Mowgli, gebaseerd op de Jungleboeken van Rudyard Kipling, daar verandering in brengen!

Nog niet zo lang geleden is Junglebook, de filmversie van het verhaal over Mowgli, weer in de bioscopen verschenen, zodat deze uitgave van het muzikale verhaal precies op tijd komt om opnieuw de harten van jonge kinderen – en volwassenen – te stelen.


Het verhaal vertelt over een mensenkind dat in de jungle verdwaalt en opgevangen wordt door een roedel wolven. Hij geniet behalve van de wolven ook nog bescherming van panter Bagheera en beer Balou en dat is wel nodig ook, want de tijger Shere Kan heeft gezworen hem levend te verslinden. 


Een muzikale vertelling, zodat duidelijk moge zijn dat de cd belangrijker is dan het boek. Het koperkwintet Brassery - vijf blazers dus – speelt het verhaal, waarbij de dieren hun eigen geluid, soms zelfs een eigen instrument krijgen. Tussen de muziek door, of ook tegelijkertijd is er de stem van de verteller, Bert Verbeke, die eveneens op een eigen manier de dieren een stem geeft. Beide, muziek en tekst, maken het avontuur van Mowgli reuze spannend, waarbij humor niet vergeten wordt. Marc Goris schreef de muziek, en natuurlijk wordt Beer Balou weergegeven door de bastuba, die er op los bromt, terwijl alle instrumenten tegelijk lijken te krijsen als het kind ontvoerd wordt door de apen.


En dan is er natuurlijk het boek, met de mooie illustraties van Amber Van Dongen in aardetinten. De tekst van het boek is niet gelijk aan de gesproken tekst, maar wat er ontbreekt aan taal wordt grafisch weergegeven en is door de aanduiding van nummers onder aan de pagina duidelijk te combineren.


Duizendpoot Jos Dom behaalde in 1975 een Eerste Prijs Dramatische Kunsten aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen; was van 1975 tot 1998 vast verbonden aan het Koninklijk Jeugdtheater te Antwerpen, aanvankelijk als acteur, later als auteur, huisregisseur en sinds 1977 als artistiek leider; vervulde diverse sporadische acteursopdrachten in verschillende theaters ( K.N.S.- Antwerpen, E.W.T., Fakkel- en Meirtheater, Nieuw Vlaams Toneel De Waag,Theater Poëzien,...); doet verschillende regies ( theater, musical) binnen zowel professionele; is tevens werkzaam als auteur en vertaler/ bewerker van toneelstukken voor zowel kinderen als volwassenen etc, etc.


ISBN 9789462420663 | Hardcover met cd | 128 pagina's | Uitgeverij Kramat | april 2017
Leeftijd vanaf 7 jaar

Bert Verbeke: verteller
Jos Dom: tekst
Amber Van Dongen: grafische vormgever
Marc Goris : muziekcompositie

© Marjo, 25 april 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER