jeugd 6-9 jaar

Het Klokhuisboek over kanker


“Ik vind leukemie een stomme naam, want het is helemaal niet leuk”
Fien, tien jaar.


Veel kinderen krijgen in hun omgeving te maken met Kanker. In Nederland krijgen per jaar 400 kinderen kanker, meestal leukemie of een tumor in de hersenen... Wat in percentages relatief weinig is, maar ieder kind is er natuurlijk één te veel. Zeventig procent van deze kinderen wordt gelukkig weer beter, maar kanker is voor een kind en zijn omgeving altijd ontzettend ingrijpend. Het Klokhuis maakte daarom voor deze kinderen én voor alle kinderen die in hun omgeving met kanker te maken krijgen enkele afleveringen over kanker, en naar aanleiding van die uitzendingen verscheen dit boek.


Het is een informatief boek wat probeert om antwoord te geven op de meest voorkomende vragen rondom kanker; wat is Kanker, wat gebeurt er in je lichaam als je kanker hebt, kun je het voorkomen, gaat iemand altijd dood als hij kanker heeft etc.
In het boek wordt uitgelegd wat kanker is en hoe het ontstaat;


“Een lichaam bestaat uit cellen. Elke cel heeft een eigen taak. Cellen worden snel oud en moeten worden vervangen. Dat gebeurd miljoenen keren per dag zonder dat je het merkt. Ze gebruiken een heel makkelijk trucje; ze delen zichzelf in tweeën en maken zo een kopie. De cellen hebben een soort aan en uit knopje zodat ze precies weten wanneer ze dat moeten doen. De oude cel sterft dan af en de nieuwe neemt de taak over. Maar soms gaat er iets mis en raakt een cel beschadigd. Meestal kan de cel dat zelf repareren. Maar als er al te veel foutjes in een cel zitten raakt hij in de war en slaat op hol. Zo’n cel kan zich dan soms tot een kankercel ontwikkelen. Bij kanker slaat de celdeling dus op hol, er komen steeds meer foute cellen bij die niet meer afsterven. Er komen er alleen maar meer bij. Daardoor ontstaat een klompje cellen. Zo’n klompje noemen we een tumor of een gezwel. Waarom een cel beschadigd raakt weten we nog niet. Het is dus niet te voorspellen wie ziek wordt en wie niet.
Kanker krijgen is altijd dikke pech!”


Geen moeilijk onderwerp wordt uit de weg gegaan, chemo, borstamputatie, uitzaaiingen, de dood, het komt allemaal aan bod, met relevante en begrijpbare informatie erbij, en veel vragen en verhalen van kinderen;


“Chemo is stom, want je word er heel ziek van. Ik moest er altijd van overgeven, maar daar heb ik nu pillen voor gekregen. Ik heb veel pukkels gekregen en ben kaal. Maar dat vind ik niet zo erg. Ik krijg van iedereen coole petten, dus ik kan bijna iedere dag een andere pet op.
Het moeilijkste van kanker is dat iedereen een beetje raar tegen je gaat doen. Ze vinden je zielig, maar dat ben ik niet. Ik word wel weer beter”
Melik, twaalf jaar


Het goede van dit boek is dat het zéér informatief en begrijpelijk is, maar dat het mede doordat in het boek veel vragen, mails en verhalen van kinderen zijn opgenomen direct aansluit bij de beleefwereld van kinderen zónder kinderachtig te zijn. Een veel terugkomende vraag bleek of kanker besmettelijk was, of je wel bij je tante op bezoek kon, of mocht zoenen. Of de zorg van een meisje van negen over de bestralingen van haar moeder;


“Vandaag voel ik me een beetje vrolijk en ook een beetje bang. Volgende week krijg mama weer radiotherapie en ik vind dat met die stralen altijd zo eng. Alsof ze haar zo weg kunnen stralen. Zoals in die films met buitenaardse wezens. Ik ben bang dat mama niet meer terug komt”


Zorgen waar je als volwassene vaak makkelijk over heen kunt kijken, terwijl je tegelijkertijd denk ik vaak te voorzichtig bent. Kinderen kunnen veel informatie aan, als het goed gekaderd en uitgelegd word.
Het is geen zwaar boek geworden knap genoeg. Integendeel. De lay-out is prachtig, en flitsend, de input van de kinderen ontwapenend en echt.
Het boek bied ook veel mogelijkheden tot verwerken, er is ruimte om foto’s te plakken, je verhaal te schrijven, een gedicht te maken, en er is vooral héél vaak de aanbeveling om te práten... Práát als er iemand in je omgeving ziek is, zoek mensen op die naar je willen luisteren, vraag wat je vragen wilt, niets is stom, maar verwerk het niet in je eentje. Dit boek lijkt me dan ook typisch een boek om sámen te lezen en er over te praten.
Het boek is een aanbeveling voor iedereen die een kind met kanker heeft, of een heeft kind dat met kanker te maken heeft in zijn omgeving. Ook voor bijvoorbeeld schoolklassen waar dit het geval is lijkt dit boek me een aanrader.


ISBN 978 90 499 24041 Paperback 93 pagina's | Pimento | april 2010
tekst Fiona Rempt ism Het Klokhuis en Pimento. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar

© Willeke, 11 januari 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER