jeugd 6-9 jaar

Lux
Fiona Rempt


Lux is acht jaar en twee jaar geleden kreeg ze van haar vader (Tata) een krabbelboek met een briefje erbij.

"Voor als ik niet naar je luister en je toch je verhaal kwijt wilt. Al kun je het altijd nog een keer proberen.
Knus Tata (Een knus is een knuffel en kus samen)

Het heet krabbelboek en geen dagboek, al is het eigenlijk hetzelfde, maar als je zegt dat je een dagboek hebt wordt iedereen nieuwsgierig een krabbelboek klinkt niet interessant.


Lux heeft haar krabbelboek hard nodig want Tata luistert inderdaad niet. Hij is stilletjes en helemaal niet de oude, volijke Tata die vol met plannen zit en waar ze zo mee kan lachen. Tata is verliefd op fotomodel Marcia, en Lux vindt haar vreselijk, evenals als Marcia's  zoon Krijn. Helaas moeten ze met z'n allen op vakantie naar Italië want daar heeft Marcia een fotoshoot. Lux noemt Marcia en Krijn in haar krabbelboek Zeur en Meur, Krijn laat de hele tijd scheten in bed en natuurlijk moet Lux met Krijn op één kamer slapen.
Lux hoopt de hele tijd dat Tata weer eens gezellig meedoet. Marcia is echt een enorme zeur. Ze wil niets en Tata mag ook niets. Eindelijk besluit Tata om naar Rome te gaan en hij lijkt even weer op de oude Tata. Helaas gaan Zeur en Meur mee en blijkt Zeur alleen maar te willen winkelen. Ze koopt zelfs schoenen van slangeleer!


"Normaal zou Tata flinke stennis zijn gaan schoppen in zo'n winkel. Hij zou hard schreeuwend gaan demonstreren voor de deur of 's nachts zijn teruggekomen om een dode slang op de gevel te schilderen. Deed hij dat maar weer. Ik wil mijn oude Tata terug!


Maar er gebeurt iets veel ergers, Marcia heeft het er zelfs over dat zij en Tata gaan samenwonen. Lux schrikt zo erg daarvan dat ze wegrent. Samen met Zeur en Meur wonen, dat nooit! Maar ze is niet erg bekend in Rome en ze verdwaalt. Eigenlijk is ze ontzettend bang. Gelukkig ziet ze Luna en Corinne die bij de straatmuzikanten horen waar ze gisteren nog mee gedanst heeft. Zij vangen haar op, en Tata? Wat doet Tata? Kiest hij voor Marcia of voor Lux?

Een heerlijk boek, Lux heeft een flinke dosis humor, ze vertelt alles op een grappige manier. De uitvoering is ook apart. Het is echt als een 'krabbelboek' uitgegeven. Geen drukletters maar 'handgeschreven' woorden worden onderstreept of groot weergegeven. Er staan dingen doorgestreept of Lux schrijft nog gauw iets erbij en verwijst met een pijltje waar haar opmerking bij hoort. Maar vooral de zwart-wit tekeningen bij de 'krabbels' zijn erg leuk en apart. Echt een lekker vrolijk boek dat je achter elkaar uitleest. Een aanrader.


ISBN 9789049923655 Hardcover 189 pagina's | Pimento | juli 2009
Illustrator Kristel Steenbergen Vanaf 8 jaar

© Dettie, augustus 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER