Boekenarchief W-X-Y-Z

David Westling

http://www.davidwestling.nl

 

altDe Nachtwandelaar en andere verhalen
David Westling


Dit debuut met zestien verhaal begint met een introductie. David Westling legt uit waarom hij kiest voor het korte verhaal, en niet voor een roman. In een roman, zegt hij, moet je rekening houden met de langere termijn: de opbouw, de ontwikkeling en groei, het moet al die pagina’s lang allemaal kloppen. Voor een kort verhaal is dat een stuk makkelijker, en je kan een personage dat niet boeiend genoeg is voor de lange roman een stem geven. En je kan de lezer makkelijker verrassen met een bijzondere wending.


Voor een bundel korte verhalen waar geen samenhang tussen zit geldt evenwel ook dat het heel lastig is er iets over te zeggen. Een poging: ‘De aanval’, waar het boek mee begint, is inderdaad een verhaal dat als kort verhaal het beste tot zijn recht komt. Een klein peloton soldaten voert een verkenning uit onder leiding van luitenant Peabody, tot ze opgemerkt worden door de vijand.
En dan ineens:


‘Ga liggen! Val!’ beet Peabody hem vanuit de sloot toe. ‘Je bent gesneuveld, sukkel.’


Misschien had je het kunnen zien aankomen, er zijn minieme aanwijzingen dat het verhaal niet vertelt wat er staat, er is iets heel anders aan de hand dan oorlog. En hier blijft het niet bij, een bizarre samenloop van omstandigheden laat de lezer verbijsterd achter.


Het titelverhaal ‘De nachtwandelaar’ is een spooky vertelsel. Al lijkt de wending die het verhaal krijgt hier voorspelbaarder, toch verrast het einde.
In vrijwel alle verhalen is er iets vreemds gaande, iets vreemds dat geheimzinnig is, bizar of gewoon ook leuk.
Het verhaal ‘Huxbury’s billboard’ bijvoorbeeld, een raamvertelling (waarbij ik de vertelling leuker vind dan het raam) is een grappig verhaal, al ontbreekt de serieuze ondertoon niet.
Een droevig verhaal is ‘Schuilen’, over het verwerken van een verlies. En ook hier: anders dan je zou denken!
Steeds is de clou een verrassing, en komt pas op het einde. De lezer wordt nieuwsgierig gemaakt, en nooit teleurgesteld. De verhalen lezen als een trein en ze zitten goed in elkaar.


David Westling (1988) studeerde sociale wetenschappen en is gefascineerd door de menselijke aard en psyche. Thema's in zijn werk zijn de zoektocht naar vrijheid, het (nood)lot en de realiteit in haar vele verschijningsvormen. De Nachtwandelaar en andere verhalen is zijn debuut.


ISBN 9789089547088 | Paperback | 288 pagina's | Uitgeverij Elikser| november 2014

© Marjo, 23 april 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER