Alles wat je weet over het menselijk lichaam is FOUT
Emma Young
Het gaat natuurlijk al jaren, zelfs eeuwen zo: de wetenschap staat niet stil. Er worden steeds nieuwe dingen ontdekt. Toch zal je bij een aantal onderwerpen in dit boek erg opkijken. Er blijken er veel dingen te zijn die helemaal anders liggen dan je altijd gedacht hebt!
Gelukkig is de doelgroep nog jong, en is het voor hen misschien minder verrassend…
Wie altijd dacht dat de mens afstamt van de aap, nou, vergeet het maar:
zo’n zeven miljoen jaar geleden leefde er een aapachtig dier – let wel: géén aap! – in Afrika. In de loop van de tijd vertakte de stamboom van deze soort: één tak leidde naar de mens en één tak naar de chimpansee, waarna deze stambomen zich naast elkaar verder ontwikkelden. We zijn dus een soort neven van elkaar! Heel verre familie!
We hebben geleerd op school dat neanderthalers uitgestorven zijn. Inderdaad bestaat deze tak van de stamboom niet meer, maar toen de homo sapiens en de neanderthaler lang geleden in hetzelfde gebied woonden, kregen zij samen kinderen. En die hadden DNA van allebei.
Toen er onderzoek gedaan werd naar het DNA dat wij mensen nu hebben werd er tot grote verbazing van de onderzoekers vastgesteld dat wij ook genen hebben van virussen en bacteriën!
Er is nog veel onderzoek nodig!
Wanneer ben je nu eigenlijk dood?
Dat is ook lastig. De maatstaf is nu dat de hersenstam dan niet meer functioneert. Maar er zijn gevallen bekend – gelukkig heel erg zeldzaam – van mensen van wie de lichaamsfuncties door bevriezing helemaal stopgezet waren, en die na ontdooiing weer leefden!
En wist je dat je meer dan vijf zintuigen hebt?
Wetenschappers weten nog niet eens hoeveel, maar we hebben naast ruiken, zien, horen, proeven en voelen ook de positiezin: je kunt met je ogen dicht een arm optillen boven je hoofd en hem weer laten zakken tot op je buik. Je wéét waar die arm is.
Het heet hebben als het buiten 30 graden is, dat is ook een zintuig.
En goed nieuws voor degenen die er maar niet in slagen goede cijfers te halen op school: het is absoluut niet gezegd dat je dan geen succes zult hebben in het leven. Er is veel meer dan goede punten halen: misschien ben je wel heel goed in sport! Of misschien kun je doordat je een groot doorzettingsvermogen hebt veel verder komen dan die klasgenoot die altijd achten en negens haalde!
In dit boek ontdek je ook de waarheid over de adembenemende trucs die onze hersenen kunnen uithalen en dat hypnose geen flauwekul is. Ook zijn nachtmerries helemaal niet slecht: ze leren je om te gaan met enge situaties.
Nou, als je nog niet benieuwd bent naar wat er allemaal in dit boek staat!
De vormgeving is ook weer helemaal top: mooie afbeeldingen die de tekst nog extra verduidelijken.
Er is een inhoudsopgave, een inleiding, een woordenlijst en een index. Alles erop en eraan dus.
Emma Young is een bekroonde wetenschaps- en medisch journalist en auteur. Ze heeft een diploma psychologie en heeft 25 jaar ervaring in het werken voor titels zoals The Guardian, de Sydney Morning Herald en New Scientist, waarvoor ze werkte als senior online reporter in Londen en Australasian Editor in Sydney.
ISBN 9789047716990 | Hardcover | 64 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | maart 2025
Illustraties van Maribel Lechuga | Leeftijd vanaf 9 jaar
© Marjo, 20 juni 2025
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER