jeugd 6-9 jaar

Nelly en de eksterbende
Anouk Kool


De tienjarige Nelly is nogal een type.
Ze heeft er zelf niet eens erg in, maar anderen vinden haar nogal bazig omdat ze altijd de regels wil bepalen en ook wil winnen. Ze vindt zichzelf erg leuk, en snapt helemaal niet dat anderen niet om haar grapjes kunnen lachen.
Met haar zussen – Rita is ouder en Josy is jonger – gaat het ook vaak mis, maar dat haar vriendin zich tegen haar zou keren? Daar begrijpt ze helemaal niets van!


‘Elizabeth! Wat is er aan de hand? Waarom doe je zo raar?’
Met onderkoelde stem antwoordde Elizabeth: ‘Nelly, we pikken het niet meer.’
Elizabeth draaide zich weer om, stapte op haar fiets en reed het schoolplein af.’


Wàt pikken ze niet meer? Het duurt nog een tijdje voordat het tot Nelly doordringt: Elizabeth wil echt haar vriendin niet meer zijn!  Ook niet als Nelly sorry komt zeggen.


‘Maar ik heb sorry gezegd!’
Elizabeth liep langs haar en deed de voordeur open.
‘Nee, ik ga niet weg!’ riep Nelly wanhopig.’

Dit is nogal wat! Een harde les voor een meisje van tien jaar, dat echt niet begrijpt wat er mis is. Als ze dan de ontdekking van haar leven doet, namelijk dat dieren kunnen praten, maakt ze zich niet meer druk om haar klasgenoten. Die laten haar links liggen, nou, moeten ze zelf weten!
Zij heeft intussen nieuwe vrienden: de ekster Marcus en zijn vrienden.


Maar ze moet toch nog wel even leren wat de gevolgen zijn van die grapjes die zij uithaalt. En ze wil haar vriendin eigenlijk toch ook wel terug, al is het nog zo leuk en spannend met de eksters!
En dan gaan de kinderen op schoolreisje naar de dierentuin, waar wonderbaarlijke dingen gebeuren, en Nelly weer hoop krijgt dat het allemaal goed zal komen!


Na het lezen van dit verhaal heb je al een donkerbruin vermoeden en ja hoor: er komt een vervolg!
Je vraagt je af of Nelly echt wel veranderd is. Of ze echt helemaal inziet hoe akelig haar gedrag was voor haar klasgenoten. En voor haar zussen.
Pestkoppen kunnen uit dit verhaal leren hoe hun gedrag overkomt bij anderen, maar hoe ze dat kunnen veranderen wordt een stuk lastiger. Er staan een paar tips in over ‘omdenken’ zonder dat het woord genoemd wordt. Om dit door te laten dringen hebben pesters waarschijnlijk wel hulp nodig.


‘Je moet beginnen het van de andere kant te bekijken. Het is belangrijk dat je dat kunt voor we beginnen. Anders gaat het niet lukken.’ (-)
‘Jij denkt: ik ben te zwaar. Maar je kunt ook denken: een auto is pas zwaar. Of een huis. Of een flatgebouw.’


Als ze het uitprobeert om dingen van de andere kant bekijken, bijvoorbeeld bij het springtouwen op het schoolplein, blijkt het nog te werken ook!
Behalve deze wijze lessen die op een speelse manier in het verhaal verwerkt zijn, is er humor en spanning zodat het ook gewoon een leuk onderhoudend verhaal is. Qua leesniveau is er een uitdaging: ‘De tegenwind moest wel een grote grijze bullebak zijn die zich stierlijk verveelde. Zelfs zo erg dat hij armpje ging drukken met gewone stervelingen.’


Anouk Kool (Zwolle, 1980) heeft allerlei studies – al of niet afgemaakt – ondernomen, ze is een veelzijdig talent. Ze begon met toneel, gevolgd door Docent-Regie en Performance in Maastricht,  Media en Cultuur (Amsterdam) waarna ze een paar jaar bij een artiestenmanagementbureau werkte.
Sinds een jaar of tien maakt ze in haar woonplaats Rotterdam muziek met-en-zonder video’s en spreekt ze luisterverhalen in. En toen borrelde het eerste verhaal over Nelly op!


ISBN  9789044842043 | Hardcover | 232 pagina's | Uitgeverij Clavis | juni 2021
Illustraties van Federico van Lunter | Leeftijd 10+

© Marjo, 16 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER