Non-fictie jeugd

Adam Kay

Adams anatomie
Adam Kay


Als je leest dat de ondertitel ‘Het complete (en compleet onsmakelijke) boek over het menselijk lichaam’ is, wil je dan nog verder lezen? Vast wel, want het boek ziet er heel aantrekkelijk uit, en als je toevallig van alles te weten wil komen over het menselijk lichaam zou ik zeker gaan lezen: hier worden een heleboel feiten op een hilarische manier verteld. Je lacht je rot, en tegelijk leer je van alles!


‘Als je nieuw speelgoed krijgt, dan is de gebruiksaanwijzing lezen wel het allerlaatste waar je zin in hebt. Je wilt er gewoon mee spelen. Maar je hebt je lichaam al jaren, en ik wil wedden dat je nog niet de helft weet van wat het allemaal kan. Het is tijd om het instructieboekje een keer open te slaan’


Kay begint met een inleiding. Hij zal alles in het lichaam per hoofdstuk bespreken en daarna wat vragen stellen, zoals ‘is het veilig om snotjes te eten?’ Ook een paar fabel/feitvragen staan daarbij, zoals ‘Te dicht bij de televisie zitten is niet goed voor je ogen’. (het antwoord is: het is een fabel)
En zo gaan we via de huid het hart, het bloed, de longen en de hersenen, naar het haar en de nagels, de oren, ogen en mond. O ja plus de neus. Om vervolgens bij de botten, spieren, buik, de nieren en de lever uit te komen. Natuurlijk komt de voortplanting aan de orde  en dan is er nog een hoofdstuk over leven en dood (Wat zou hier nu in verteld worden?) en over microben (natuurlijk covid19)


Steeds de informatie, met heel veel grappige opmerkingen tussendoor. Het hondje Pippin speelt vaak een rol, en de lezer wordt aangesproken (zoals je in het in bovenstaande citaat al leest). Er is ook een soort vervolgverhaaltje aan het eind van ieder hoofdstuk.
Zeker is het allemaal serieus bedoeld, maar het wordt op een leuke manier verteld.


Je maakt iedere dag miljoenen nieuwe huidcellen aan. - en dan: 'Misschien is het toch tijd om even te stofzuigen, want die stofnesten bestaan uit schilfers van jou.' Vooral de tekeningen zijn grappig. Er is een pagina waarop de ruggengraat getekend is, met al die wervels. Eerst een zijaanzicht, dan een vooraanzicht, en dan: een heleboel babyolifantjes op elkaar gestapeld!


Dit soort stukjes zijn ook leuk: het onderwerp is astma. Kay  vertelt dat de meeste mensen die daar last van hebben wel weten waardoor het uitgelokt wordt.


‘Het is beter geen huisdieren in je slaapkamer te laten, maar het dier kaalscheren is niet nodig. Pippin slaakt nu een zucht van verlichting.
Andere dingen die een aanval kunnen veroorzaken zijn sport, koud weer en het eten van champignons. (Eerlijk gezegd veroorzaken champignons helemaal niks. Ik wilde vroeger graag een boek waarin zwart op wit stond dat ik geen champignons mocht eten, zodat ik het bewijs aan mijn moeder kon laten zien. En hier is het, speciaal voor jou!)’


Nou ja, je leert dus spelenderwijs van alles. Wist je dat er in je handen geen spieren zitten? En dat het helemaal niet erg is om met nat haar naar buiten te gaan? Je wordt daar dus echt niet ziek van! Dat je minimaal twintig seconden je handen moet wassen met water en zeep, dat zal nu wel bekend zijn, maar dat er een aandoening bestaat die exploderendhoofdsyndroom wordt genoemd?
Voor de volledigheid: er wordt ook verteld wat er mis kan gaan bij al die onderdelen van het lichaam en hoe je het kan voorkomen. Niet roken bijvoorbeeld en natuurlijk geen drugs gebruiken.


Het taalgebruik is modern:


‘Plasma zorgt ervoor dat je bloed lekker vloeibaar blijft en het transporteert de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Het vervoert ook hormonen, die het berichtensysteem van je lichaam vormen. Hormonen werken als een soort WhatsApp voor cellen, maar ze gaan gewoon door als de wifi is uitgevallen.’


Erg leerzaam, grappig, en onderhoudend. Complimenten ook voor de tekenaar, die het geheel nog aantrekkelijker maakt met zijn tekeningetjes.


Adam Kay (1980) werkte jarenlang als arts in opleiding, maar is tegenwoordig een succesvol cabaretier en scriptschrijver. Zijn debuut Dit doet even pijn werd direct een bestseller in Groot-Brittannië en is inmiddels in vijftien landen vertaald.


ISBN 9789402708455 | Hardcover| 400 pagina's | Uitgeverij Harper Collins | september 2021
Tekeningen van Henry Parker | Vertaald uit het Engels door Angelique Verheyen | Leeftijd 10+

© Marjo, 13 oktober 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER