jeugd 4-5 jaar

Het heerlijke herfstboek
Diverse auteurs
Diverse illustratoren


Heel veel fijne voorleesverhalen over de herfst is de ondertitel. Nou dat kun je wel stellen. Verschillende bekende schrijvers hebben aan deze bundel hun medewerking verleend. Achterin het boek staat aangegeven - indien van toepassing - wanneer ze eerder verschenen zijn.

Het eerste verhaal is een sprookje over hoe er kleuren in de wereld kwamen. Niet alleen in de herfst overigens, het hele jaar door was de wereld erg grijs. Saai grijs, vonden vier kinderen. Toen zij op een goede dag in een boek lazen over de Wijze Wilg, besloten ze hem te gaan zoeken. Misschien kon hij hen helpen met die kleuren, die ze in hetzelfde boek ontdekt hadden maar die dus in de wereld om hen heen nergens te zien waren.
Je snapt hem al: ze vonden de Wijze Wilg en die gaf hen flesjes met kleuren.
Aan de jongste van de vier kinderen Lente genaamd, gaf hij de kleuren lichtgroen, roze, lichtblauw en zachtgeel. En de andere drie, Zomer, Herfst en Winter kregen ieder de kleuren waarvan we nu weten dat die bij de seizoenen pasten.


Alle verhalen, en ook de gedichten, hebben de herfst als thema. Daarbij horen ook de winterslaap, en de kortere dagen. Spinnen! En paddenstoelen.
Het boekpersonage Kolletje (Pieter Feller) zoekt kastanjes, maar gaat in een ander verhaaltje naar de kinderboerderij. En ze gaat langs de deuren met Sint-Maarten.
Haas, het personage waar Annemarie Bon over schrijft vindt het maar moeilijk om een gedicht te maken, en dus verzint hij iets anders om cadeau te geven aan de andere dieren. Als Egel jarig is, heeft hij een heel bijzonder cadeau (met recept).


Een rijmverhaal van Marianne Busser vertelt over de twee muisjes die schuilen voor de regen, in de slurf van een olifant! Zij levert samen met Ron Schröder ook nog een bijdrage over het damhert, waar informatieve tekstjes bij staan. Het verhaal van Barbara Jurgens over die speciale dierendag is heel erg leuk. Ook dat van Cora Sakalli. Het verhaal over Bladermonster Bob (Lucas van de Meerendonk) heerlijk!
Nou ja, allemaal zijn ze erg leuk!


De anderen zijn Ruby Coene, Marjet Huiberts, Marloes Kemming, Hanna Kraan, Rindert Kromhout, Sjoerd Kuyper, Lucas van de Meerendonk, Elisabeth Mollema, Mirjam Oldenhave, Nienke Peeters, Pamela Sharon, Manon Sikkel, Carry Slee en Marieke Smithuis.


Bij een aantal van deze schrijvers zijn vaak dezelfde illustratoren te vinden. Natascha Stenvert hoort gewoon bij Pieter Feller. Zeg je ivan & ilia of Eefje Kuijl, dan denk je aan het echtpaar Busser- Schröder. En Gertie Jaquet die is verbonden met Annemarie Bon.
Maar we zien ook werk van Marieke ten Berge, Linda van den Berg, Marie-José Bremer, Bonbiibiii, Stefan Yamá Cab, Sarah van Dongen, Floor de Goede, Annemarie van Haeringen, Hanneke de Jager, Michelle Leuveld, Mayon Middeljans, Nedda Nagel, Georgien Overwater, Annet Schaap, Kristel Steenbergen, Marije Tolman, Marijn van der Wateren en Barbara de Wolf.


De opzet is gelijk aan die van de andere seizoenenboeken, Het Wonderlijke Winterboek en Het Zonnige Zomerboek. Nu de lente nog.
Erg leuk om voor te lezen.


ISBN 9789048861316 | Hardcover | 192 pagina's | Uitgeverij Moon | september 2021
Afmeting: 25,7 x 19,7 x 2,6 cm | Leeftijd 4+

© Marjo, 13 oktober 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER