Antoinette Beumer wint de Hebban debuutprijs 2018

nieuws over literatuur, taal, schrijvers enz.
(geen reclame voor nieuwe boeken plaatsen)
Marjo
Berichten: 26305
Lid geworden op: 16 mei 2004, 21:01

Antoinette Beumer wint de Hebban debuutprijs 2018

Bericht door Marjo »

Filmregisseur Antoinette Beumer (1962), bekend van producties als ‘Soof’ en ‘De gelukkige huisvrouw’, debuteerde eerder dit jaar bij uitgeverij Lebowski met de, deels autobiografische, roman Mijn vader is een vliegtuig. Een verhaal dat veel parallellen heeft met haar eigen leven. Haar vader zat zelf ruim 30 jaar in een psychiatrische inrichting. Na de plotselinge dood van haar moeder wordt de 40-jarige Eva geconfronteerd met angst. Als ze op zoek gaat naar de oorsprong van deze gevoelens, komt ze erachter dat er hiaten in haar geheugen zijn. Op dit moment werkt Beumer zelf aan het scenario voor de verfilming van het boek.

'Na zoveel jaar verhalen van anderen vertellen, wilde ik graag een eigen verhaal vertellen,' zegt Beumer. 'En wel op een manier dat niemand zich ermee zou bemoeien. Niemand die zou zeggen: ‘Dit is niet geloofwaardig’, of ‘Wie gaat dat spelen?’, of ‘Dat is veel te duur om te maken’, of ‘De jaren zeventig, dat is niet bankable genoeg’. Ik ben gewend om - in alle fases van het proces - met heel veel mensen te maken te hebben. Mijn voornaamste motivatie was dat ik nu iets in mijn eentje kon doen, iets kon maken dat echt helemaal van mij was.'

'Mijn vader is een vliegtuig is een roman over herinneringen, familiebanden en de verwerking van leed, waarbij de toon langzaam overhelt van komisch naar aangrijpend. Antoinette Beumer toont de kracht, maar vooral ook de vergankelijkheid van herinnering. Haar romandebuut geeft haar de ruimte om de valkuilen van de geestelijke gezondheidszorg op een onthutsende manier te schetsen.' Uit het juryrapport

Naast de award ontvangt Beumer € 2.500 aan prijzengeld en een landelijke advertentiecampagne van boekhandelsketen Libris.

Andere kanshebbers op de shortlist waren Sien Volders met Noord ('Een debuut dat spreekt van durf en ambitie en dat zowel in thema als in taalgebruik ook echt literair durft te zijn') en Herien Wensink met Kleihuid ('Het is bewonderenswaardig hoe Wensink in het hoofd van de beschadigde soldaten kruipt en hen laat spreken).
Plaats reactie