Wiep-Fenna de Jong

http://www.wiepfenna.nl/

 

Misstappen
Wiep-Fenna de Jong


Het verhaal draait om drie vrouwen, die niet altijd met graagte terecht zijn gekomen in een plattelandsdorp. Ze proberen er het beste van te maken.


Leonie, schooljuf, staat op het punt een akelige periode in haar leven af te sluiten. Samen met Maarten haar man heeft ze jarenlang tevergeefs geprobeerd kinderen te krijgen. Nu hebben ze besloten de kamer die kinderkamer zou zijn om te bouwen tot een studeerkamer. Het is voorbij.
Qua intimiteit heeft al dat op-het-juiste-tijdstip-gevrij hen geen goed gedaan, en op het moment dat Leonie de Engelsman Steve zag, ging ze voor de bijl. Ze waren er allebei van overtuigd dat niemand het in de gaten had.


Maria, perfectioniste zonder werk, heeft haar hele huwelijk met Pieter in het buitenland gewoond, en de laatste plek waar ze waren, Schotland, had ze niet willen verlaten. Ook zij is gevallen voor een ander, Shane, haar golfleraar, en denkt dat niemand dat weet.
De derde vrouw is Willemien, kunstenares en druk met haar gezin, is een hoogsensitieve vrouw, die in tegenstelling tot Maria niet om uiterlijkheden geeft, in tegendeel juist down-to-earth is. Haar ‘probleem’ is ook een man, maar dan eentje van vijftien: haar stiefzoon Sam wil niets van haar weten en gedraagt zich erg onbeschoft.
De drie vrouwen zingen bij het dorpskoor, waar ook Liz bij is. Liz is de vrouw van Steve, zij leert Nederlands van Leonie, die ze als haar vriendin beschouwt. Tot het dorpsfeest.
Op hetzelfde dorpsfeest komt ook Schotland ter sprake, met name de ‘Jock’s road’. (kaartje voor in boek)


Liz:
‘Dan wij loopt die Jock’s Road. Is niet hele ver, en wij kanne slapen in die leuke hotel in the middle of nowhere. Glen Clova. That’s a brilliant idea. Innit?
Let’s go, girrrls!’

En ze gaan, een wandeling van twee dagen, waarbij ieder voor zich andere ideeën heeft over wat Schotland voor hen kan betekenen. Het weer werkt niet mee, ze zijn nog meer op elkaar aangewezen dan ze aan kunnen. Wat er daar allemaal gebeurt, heeft dan ook weer zijn gevolgen als ze weer thuis zijn.
De kern van het verhaal is de wandeling, maar het verhaal vertelt ook over wat er vooraf ging en wat er daarna gebeurt, het is een periode in de levens van drie vrouwen, die het nodige voor hun kiezen krijgen. Het kan zijn dat ze zelf schuldig zijn daaraan, soms ook ligt het helemaal niet in hun handen. En dat geldt ook voor het oplossen van de problemen.


De stijl is enigszins babbelig, maar doordat het verhaal per hoofdstuk van vertelperspectief wisselt, en we een beter inzicht krijgen in de gedachtewereld van de zeer verschillende vrouwen, boeit het geheel wel.


Wiep-Fenna de Jong (1956) woont in Friesland. Dit is haar tweede roman.


ISBN 9789089546319 |Paperback |342 pagina's |Uitgeverij Elikser  mei 2014

© Marjo, 25 juni 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER