Boekenarchief H

Stacey Halls

De vondeling
Stacey Halls

Het verhaal speelt in Londen, in 1754.
Zes jaar eerder is Bess bevallen van een dochtertje dat ze Clara noemt. Maar ze weet het: ze is niet getrouwd en een vader is niet in beeld. Ze kan niet anders dan het kind afstaan. Haar vader gaat met haar mee als ze Clara naar het Foundling Hospital brengt. Ze laat haar gegevens achter en de helft van een penning met een inscriptie. De andere helft heeft de vader.


Bess weet: na zes jaar worden de kinderen elders ondergebracht, nu is haar laatste kans om haar dochter te gaan halen. Ze heeft gespaard, want ze moet het kindertehuis de gemaakte kosten vergoeden.
Tot haar verbijstering is Clara vrijwel onmiddellijk na haar komst opgehaald. Maar door wie dan, wil ze weten. Door haarzelf, wordt haar verteld. Ze laat het er niet bij zitten: wie is de vreemde die haar dochter heeft gehaald? Waar is Clara?


Ze ontmoet dokter Mead, die haar wil helpen. Als ze hem in de kapel van het tehuis kan ontmoeten, dan heeft hij vast wel meer informatie. Wat hij dan weet helpt niet veel, maar die dag daar in de kapel ziet Bess een meisje die haar aantrekt. En ze ontdekt dat de vader Daniël is, háár Daniël! Het meisje heet Charlotte…


In het volgende deel lezen we over Alexandra, een jonge weduwe. Zij voedt Charlotte op, omdat zij de dochter is van haar overleden man Daniël. Maar Alexandra heeft zo haar eigen problemen, ze worstelt met trauma’s uit het verleden, waardoor ze ook niet in staat in haar kind de liefde te geven die ze wel voelt. Ze is van mening dat ze het kind moet beschermen. Charlotte komt net als zijzelf het huis niet uit, behalve voor de kerk.
Op een dag komt Dokter Mead op consult bij het meisje. Hij doorziet de situatie maar kan niet veel doen. Wel beveelt hij een kindermeisje aan. Ondanks haar aanvankelijke tegenzin stemt Alexandra toe. Zo komt Bess in huis, onder de naam Eliza.


Wat dan volgt is voorspelbaar, maar niettemin boeiend. Dat is mede door de andere personages: de vriendin, Keziah; Ned, de broer van Bess; en haar nieuwe kennis, Lyle, de fakkeldrager.


In vier delen wordt het verhaal verteld, en ja, het is een feelgoodverhaal, maar het gegeven dat hier aan ten grondslag ligt is helaas wel een leven geweest waar vele vrouwen mee geconfronteerd werden in de achttiende eeuw (en later).
De roman is gebaseerd op die verhalen.


Het boek geeft daarnaast ook een beeld van de stad in die tijd. Hoe vrouwen moesten zien te overleven. Bess en haar vader waren garnalenverkopers, een arm, maar eerlijk bestaan. Armoe leidde tot de meest schrijnende toestanden, Daar vertelt Halls over, ze neemt ons mee door het Londen van de achttiende eeuw. Daar tegenover wordt geschreven over het leven van de welgestelden; die scene in het kindertehuis, vreselijk dat dat normaal gevonden werd: rijke vrouwen – weldoeners! - kwamen kijken hoe arme vrouwen hun kind afstonden, in de vorm van een loterij! Ze moesten een balletje trekken: wit betekende dat het kind mocht blijven, zwart was: wegwezen, en rood, dat was een twijfelgeval.

The Foundling Hospital is nu een museum: https://foundlingmuseum.org.uk


Stacey Halls is geboren in Engeland en groeide op in Rossendale, Lacanshire. Ze studeerde journalistiek aan de University of Central Lacanshire en heeft geschreven voor onder andere The Guardian, The Independent en The Sun. Ze woont en schrijft in Londen. De vondeling is haar tweede roman.  Het eerste The Familiars is (nog) niet vertaald. Ook dat is een historische roman.


ISBN 9789044360578 | Paperback | 320 pagina's | Uitgeverij House of the Books | oktober 2020
Vertaald uit het Engels door Els Franci-Ekeler

© Marjo, 27 januari 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER