jeugd 4-5 jaar

Robin en God
illustraties: Sandra Klaassen


De verhalen over Robin (Robin op school; Robin is jarig; Robin en Knor en nog meer) zijn autobiografisch.
Mijn eerste boek van Sjoerd Kuyper is Robin en God, een prachtig boekje dat een kind zelf kan lezen vanaf een jaar of 8, 9 denk ik, maar het is bij uitstek geschikt om voor te lezen, en er dan over te praten.


Robin is een joch van een jaar of vijf, zes. Hij geniet ervan als hij voorgelezen wordt, vooral als opa dat doet. Op een avond vlak voor Kerst, leest opa nog een keer het verhaal van mannetje Piggelmee, die een tovervis vangt. In dat verhaal komt hoogmoed te val: vrouwtje Piggelmee wenst dat ze een huis heeft, dan een kasteel, dan wil ze koningin zijn en nog is ze niet tevreden: ze wil God zijn, Onze Lieve Heer.
Nu heeft Robin het verhaaltje al vaak gehoord, maar hij begrijpt nog steeds niet goed wie God is. Hij vraagt het aan papa. Maar die zegt dat God niet bestaat. Hij legt het ook uit: dat God een verzinsel is van mensen die geen idee hadden wat natuurverschijnselen waren, en besloten dat er dus iets/ iemand moest zijn die alles regelde: God. Maar zegt papa: nu weten we hoe het komt dat er onweer is, en bestaat God niet meer. Maar Robin weet dat opa nog wel gelooft, en dus vraagt hij opa hoe het zit. En opa kan het allemaal goed uitleggen.


Het is niet alleen maar een boek met een religieus-filosofisch tintje. Het gaat vooral over de band tussen de grootvader en de kleinzoon. Ze begrijpen elkaar uitstekend, en ze zijn dol op elkaar, hebben eenzelfde gevoel voor humor.
Robin is een gewoon jongetje dat dolblij is dat het sneeuwt, en dat hij met zij opa sneeuwballen kan gooien en een sneeuwpop maken. Ook al grijpt Kuyper ook deze activiteiten aan om af en toe een filosofisch stukje er tussen te zetten, het wordt nooit belerend. Alles wordt op een speelse, maar duidelijke manier uitgelegd.
Misschien is het toneelstukje dat het hele gezin opvoert met Kerstmis wel een beetje overdreven, want iedereen is speciaal mooi aangekleed en opgetut..dan ga je toch niet als een ezel over de grond kruipen? En een juf die zich zomaar met de kinderen in de sneeuw wentelt..maar het is wel leuk! En daar gaat het maar om.


ISBN 902584054, hardcover, 103 pagina's, uitg. Leopold 1996, 4-6 jaar

© Marjo, maart 2007

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!