Sébastien Japrisot

De lange zondag van de verloving


In 1917 worden vijf soldaten ter dood veroordeeld, ze moeten voor het executiepeloton verschijnen. Alle vijf hebben ze een gewonde hand, omdat ze zichzelf verminkt hebben. Dat is verraad..
Op dat moment van de oorlog wordt er meestal van hogerhand gratie verleend, maar door de wreedheid van een officier belanden de vijf in het niemandsland tussen de loopgraven. Daar heerst al lange tijd een impasse, niemand valt aan, de situatie is onleefbaar. Misschien verandert dat als ze de mannen, hun handen vastgebonden, over de rand zetten..
Inderdaad breekt de strijd los, en niemand kan na afloop nog precies navertellen wat er allemaal gebeurd is. Maar er worden wel vijf lichamen gevonden met een van de handen in het verband. Dus neemt men aan dat ze allemaal de dood gevonden hebben.
Zoals gebruikelijk wordt de familie verwittigd, dat hun geliefde in de strijd is gestorven. Twee jongedames leggen zich daar niet bij neer. Mathilde, de verloofde van de jongste, is er van overtuigd dat haar "groentje" zoals hij genoemd werd, nog leeft. Ze gaat op onderzoek uit, ze wil weten wat er gebeurd is. En ze stuit op verhalen die elkaar tegenspreken, maar ook op vijf graven met houten kruisen. En op tegenstand..iemand wil niet dat ze verder gaat met haar onderzoek.


Het is een roman van zuivere graad, de liefde van Mathilde gaat door alles.
De achtergrond, die vreselijke eerste wereldoorlog, geeft alles een macaber tintje. Een romantische detective tegen een historische achtergrond dus. Mooi verhaal.


Paperback Omvang: 312 Blz. ISBN: 902907602X uitg. Meulenhoff Verschenen: 24 december 2004

© Marjo, juli 2006

Reageren? Klik hier!