jeugd 15+

Sebastien de Castell

http://decastell.com

 

Schaduwzwart
Deel 2 uit de serie Spellslinger
Sebastien de Castell

De zestienjarige Kellen is nog steeds vogelvrij. Terwijl hij probeert een manier te vinden om terug te kunnen keren naar zijn eigen volk, naar zijn geliefde Nephenia en zijn jongere ambitieuze zusje Shalla die hij meer mist dan hij verwachtte, zwerft hij ver buiten zijn vaderland rond. Hij draagt de tekenen van het schaduwzwart, pijnlijke en magische zwarte lijnen.


Meteen als het tweede boek begint moet Ferius hem weer eens uit de nesten halen waarin hij zichzelf heeft gebracht, toen hij samen met Reichis een poging deed om terug te krijgen wat hem afgenomen is. De eekhoornkat heeft vele talenten maar wijze raad is er niet een van. Niet op dit moment tenminste.


‘Reichis maakt een pufgeluid in mijn oor, zijn versie van een zucht. ‘Eerst klem je je kaken om de hals van die andere vent. ‘ Hij sperde zijn bek wijd open om zijn snijtanden te laten zien en stak zijn kaak naar voren. ‘Dan schud je totdat zijn keel loskomt. Simpel.’


Maar de twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En als Kellen geluk heeft blijft ook Ferius aan hun zij, met de edele vechtsport die zij uitstekend beheerst, is zij de beste bescherming die hij zich kan denken.


‘Het schaduwzwart toont je een lelijke wereld, Kellen. Het geeft je geen excuus om net zo lelijk te doen. Dat is niet het pad van de Argosi.’
Het pad van de Argosi. Wat dat ook moge betekenen.
Ik wilde me wegdraaien, maar ze pakte me bij mijn kin beet en hield die vast, ook al reden we door. ’ Die lijnen van je breiden zich telkens als je magie gebruikt een beetje uit. Dat weet je toch?’
‘Dat verbeeld je je, ‘zei ik, en ik trok mijn kin los. ‘Bovendien, hoe moet ik me anders verdedigen als jij me geen Argosivechttechnieken leert?
‘Voor de zoveelste keer: die bestaan niet.’


Het gezelschap trekt naar de Zeven Zanden, ‘een soort niemandsland, dat door de grootmachten gebruikt wordt om te zorgen dat ze elkaar niet dagelijks naar het leven staan’. Midden in het land is een Academie opgericht, die een goede naam heeft gekregen. Een school waar jongeren uit de omliggende landen elkaar kunnen leren kennen en begrijpen zodat ze eenmaal volwassen, beter zullen samenwerken. Dat was de idealistische opzet.


In de woestijn ontmoet het gezelschap het meisje Seneira dat op zoek is naar genezing. Van het schaduwzwart! In haar gezelschap is een argosivrouw, Rosie.
Hun komst is de voorbode van de avonturen die zullen volgen. Gevaarlijke, vaak magische avonturen. Is schaduwzwart aan het uitbreiden? Is het een epidemie aan het worden? Kan Kellen de remedie vinden?

Kellen ontmoet figuren waarvan hij niet weet of hij hen kan vertrouwen of niet. Dat wordt de grote les in dit tweede deel: hij moet mensenkennis opdoen, waar zelfkennis een onderdeel van vormt. Er wordt nogal wat verwacht van een zestienjarige. Gelukkig heeft hij de volledige steun van ‘meesterkraker‘ Reichis, en zo eindigt deel twee min of meer waar het mee begonnen is: met een inbraak.


‘Laten we geen kaarten maken van landen die we nog niet gezien hebben.’


Dus wachten we in spanning het volgende deel af. Na deze twee eerste delen kunnen we er wel op vertrouwen dat de hele serie alle fans in zijn ban zal houden, met hopelijk een snelgroeiende schare toekomstige lezers!
Sebastien De Castell heeft zelf ook een magische gave: die van het schrijven!
Het wachten zal lang duren...


ISBN 9789030503668 | Paperback | 336 pagina's | Meis & Maas | maart 2018 | Vanaf 15 jaar.
Vertaald uit het Engels door Hanneke van Soest.

© Marjo, 19 augustus 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altVogelvrij
Spellslinger deel 1
Sebastien de Castell


Zoals we dat in de wereld rondom ons ook kennen, bestaan er verschillende culturen in de wereld die beschreven wordt in deze nieuwe fantasyserie. Je hebt de Daroman en de Berabesq. Ook zijn er Argosi, rondzwervende verschoppelingen, en ooit waren er de Mahdek, maar die zijn waarschijnlijk uitgestorven, nadat ze 300 jaar tevoren verslagen werden door het volk van de Jan’tep, de magiërs, bij wie onze hoofdpersoon hoort.


Het verhaal begint zonder inleiding. Kellen is bijna zestien en hij is net als andere jongeren bij magiër Osia’phest aan het oefenen voor de proeven die afgelegd moeten worden als ze eenmaal zestien zijn. Dan krijgen ze hun definitieve naam. Zijn vriend Panahsi is de beste van de groep; Tennat is minder goed, maar heeft wel een grote mond, hij denkt dat hij heel wat is omdat hij de zoon is van Ra’meth, een meester-magiër. Dat is de vader van Kellen overigens ook. En er is Nephenia, het meisje op wie Kellen een beetje verliefd is. Shalla, het dertienjarige zusje van Kellen, doet ook mee. Zij heeft alles in zich om de beste te worden van allemaal.


Al deze jongeren hebben al een of meer krachten ontwikkeld – er zijn er zeven - maar het wil bij Kellen maar niet lukken, al beheerst hij de theorie als geen ander.
Kellen weet het: als hij er niet in slaagt de proeven succesvol af te leggen zal hij een Sha’tep worden, zoals zijn oom dat ook is. Mensen zonder toverkracht, minderwaardig, zonder aanzien, die geluk hebben als ze iemands bediende mogen zijn. Kellen wil geen Sha’tep zijn. Het moet hem lukken! Hij moet en zal de proeven met succes afleggen…


Dan komt er een vreemde in hun midden, een vrouw, Ferius Parfax. Wie is ze? Wat is ze? Vrijgevochten, dat in ieder geval. Ze laat zich door niemand ringeloren en al heeft ze niet de magie van de Jan’tep, ze beheerst de kaarten die ze bij zich heeft uitstekend. En dat niet alleen om spelletjes mee te spelen! Dat ontdekt Kellen al snel, als zij belaagd wordt door de zonen van Ra’meth, en hij haar helpt aan hen te ontkomen.
‘Zoek je magie,’ is de opdracht die Kellen heeft meegekregen van de oude Mere’san, de vrouw van de pas overleden clanprins. Want dat speelt op de achtergrond; de strijd om de opvolging. Wie wordt de nieuwe clanprins? Er zijn eigenlijk maar twee kandidaten. Ra’meth en Ke’heops, de vader van Kellen.


Kellen raakt bevriend met Ferius, de vreemde vrouw die wijsheden debiteert die pas later betekenis krijgen. Het is met haar hulp dat Kellen zichzelf leert kennen. Dat is niet makkelijk. Als zestienjarige wil je niet buitengesloten worden en het lijkt er op dat dat precies is wat er gaat gebeuren.


Accepteer wie je bent. Gebruik de krachten die je hebt, streef niet naar iets wat je nooit zult hebben. Vertrouw de juiste personen. Vertrouw op je eigen inzichten, en doe datgene waarvan je denkt dat het juiste is. En: je hebt altijd een keuze. Dat is de boodschap die Kellen meekrijgt. En die iedere lezer meekrijgt.  En ja, het einde biedt perspectieven voor nog meer avonturen met deze sympathieke jongeman, die je aan het eind van dit boek alvast in je hart gesloten hebt.


Dit is fantasy van een hoog niveau. Magie, pratende dieren, de strijd tussen goed en kwaad, spannende scenes, al deze kenmerken van fantasy zitten erin, maar daarnaast is er het coming of age en een vleugje romantiek dat zeker nog uitgewerkt kan worden. Plus een heerlijke humor.


‘Ineengedoken als een bal liet ik me over de grond rollen om de vlammen met mijn lijf te doven. Te oordelen naar het brandende gevoel op mijn borstkas zou het nog wel even duren tot ik borsthaar kreeg.’


De Canadees Sebastien de Castell heeft archeologie gestudeerd, maar ontdekte dat dat beroep niets voor hem was. Hij probeerde de muziek, choreografeerde gevechten, was manager, leraar, acteur, en nog meer. Al deze ervaringen hielpen hem bij zijn uiteindelijk levensvervulling: het schrijven. Voor volwassenen schreef hij The Greatcoats, tot nog toe niet vertaald in het Nederlands.
In deze nieuwe serie voor young adults heeft hij zes boeken gepland! Zes maar liefst! Wat een heerlijk vooruitzicht!


ISBN 9789030503101| hardcover | 420 pagina's | Uitgeverij Meis en Maas| september 2017
Vertaald uit het Engels door Hanneke van Soest | Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 3 december 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER