Non-fictie

Sébas Diekstra

De Tindermoord
Sébas Diekstra


Als er een jonge vrouw vermoord is, wordt Diekstra gebeld: of hij als slachtofferadvocaat de familie wil bijstaan?
Eerder deed hij dat voor onder andere de familie van Ivana Smit (het fotomodel dat in Kuala Lumpur overleed), voor de vader van Sharleyne (het meisje dat door haar moeder van een balkon zou zijn geduwd) en voor nabestaanden van de zogenoemde Almelose kruisboogschutter.
Zijn taak houdt in dat hij het contact met de politie voor de familie onderhoudt en ook tijdens de rechtszaak voor hen optreedt.

Nu gaat het om Mieke Oort, een 21-jarige studente in Leeuwarden. Haar familie woont in Amerika.
Mieke is door messteken om het leven gebracht door haar ex-vriend Thomas. Voor Mieke was de relatie voorbij, maar Thomas blijkt dit duidelijk niet te accepteren. Hij stalkt haar, dreigt ook.
Als Thomas tot twee keer toe een zelfmoordpoging doet wordt het voor haar nog moeilijker om hem links te laten liggen. En helaas is Mieke niet resoluut genoeg. Wel in woorden: ze zegt duidelijk in appjes dat ze geen relatie wil, maar ze zwicht geregeld voor zijn aandringen en blijft hem af en toe ontmoeten.

Het begon met een swipe naar rechts: op Tinder zocht Mieke nieuwe contacten. De keuze viel op Thomas. En dat werd haar dood, nauwelijks zes maanden nadien. Thomas is 26, zonder een echte loopbaan of studie. Maar wel met een heleboel dromen. Een ervan wordt Mieke. Dat zij hem niet wil, dat ze hem niet meer dan aardig vindt, kan hij niet verkroppen.
En dat eindigt met de dood van Mieke.


Sébas Diekstra vertelt hoe de (niet-bestaande) relatie verloopt. Met behulp van de vele appjes en gesprekken met bekenden heeft hij de hele relatie in kaart gebracht. In een goedlopend verhaal volgen we Mieke en Thomas, ook na de moord waarbij overigens Miekes nieuwe vriend ook gewond raakte. Hij overleefde het.

Waarom moest Mieke dood? Wat voor persoonlijkheid is die Thomas?
Zijn er (onnodige) fouten gemaakt? Had de dood van Mieke voorkomen kunnen worden?
Het was al in zijn jeugd bekend dat Thomas een autistische stoornis had. Hij had last van stemmingswisselingen, en was nauwelijks in staat om relaties met anderen aan te gaan.
Mieke weet dat natuurlijk niet.
Maar, en dat is vooral voor de nabestaanden belangrijk: krijgt hij een welverdiende straf? Met het eindoordeel eindigt dit verhaal. Niet echter voor de nabestaanden, de nieuwe  vriend, en ook niet voor Thomas.


Femicide: bijna wekelijks sterft er in Nederland een vrouw door geweld. Meestal is de dader haar partner of een ex. En vaak zijn er fouten gemaakt, is er geen aandacht besteed aan meldingen...
Dionne Slagter die een voorwoord schreef, maakt met Diekstra een serie podcasts ‘Ooggetuigen’. Met een nawoord van Saskia Belleman, rechtbankverslaggever.


ISBN 9789021343174 | Paperback | 192 pagina's | Uitgeverij Alfabet | oktober 2024

© Marjo, 1 december 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER