Boekenarchief M

Sarah Meuleman

http://sarahmeuleman.com

 

De zes levens van SophieDe zes levens van Sophie
Sarah Meuleman


Het begint allemaal in Bachte-Maria-Leerne, een dorp in België. Het is de tijd van Dutroux, hetgeen een rol speelt in het verhaal van een jeugd die een dramatisch einde heeft.
Het hoort bijna bij het leven: als een van de twee hartsvriendinnen een jongen leert kennen, is het gedaan met de vriendschap. Hannah is de levenslustige spontane meid; Sophie meer een leergierig muurbloempje, ze passen uitstekend bij elkaar. Maar Hannah wil uit, het café in, dansen, en als ze eindelijk die lagere schooltijd er op heeft zitten, mag ze van haar ouders een avond in de week. Sophie ziet lijdzaam aan hoe Hannah valt voor die jongen, Damiaan. Maar waarom ligt zij er nu ineens uit? Ze kunnen toch wel vriendinnen blijven?
Op een avond loopt het helemaal fout. Sophie komt niet thuis.


Een andere verhaallijn speelt bijna twintig jaar later. Hannah is in New York, leidt ogenschijnlijk een fantastisch leven, maar zit nog met het verleden in haar maag. Ze schrijft columns voor een vooraanstaand damesblad, heeft een relatie met Boy en is zwanger.
Maar het noodlot slaat toe: ze verliest de baby.
Ze verlaat Boy, gaat in een of andere bouwval wonen om een heel ander leven op te bouwen: ze wil een boek schrijven over vrouwen die die het net als zij moeilijk hadden en die een beslissing namen. Ze verdwenen namelijk.
Zo komen de hoofdstukken over Agatha Christie, Barbara Follett en Virginia Woolf in het boek terecht. Hannah slaagt er maar niet in in het reine te komen met haar jeugd, er is weinig over van de mooie jonge modieuze vrouw. En de mensen om haar heen weten niet hoe ze haar kunnen helpen, zeker niet als ze aan de drugs geraakt.
Er is een nieuw drama nodig om haar wakker te schudden.


Waarom is Hannah zo gefascineerd door die drie vrouwen? En wat is er gebeurd met Sophie?
Het boek bestaat eigenlijk uit drie aparte verhaallijnen: het verhaal van het verleden in 1996; het verhaal van nu, 2014, in New York, en de verhalen van de drie schrijfsters.
Langzaam wordt duidelijk wat er gebeurd is, waarom Hannah doet wat ze doet. Waarom ze juist voor die drie vrouwen heeft gekozen. De ontknoping is zeer verrassend.


Bachte-Maria-Leerne is een bestaand dorp, het kasteel van Ooidonk ook, en Dutroux kennen we ook. De levens van de schrijfsters kloppen ook. Feiten vermengd met fictie, het doet het weer goed.
Extra tintje: boven de hoofdstukken staan vaak titels van liedjes, films, boeken. Je kan puzzelen of deze titels iets te maken hebben met de inhoud...
Het is geen makkelijk boek door de wisseling van vertelperspectief, maar de schrijfstijl is heel prettig. Dit debuut smaakt naar meer.


Sarah Meuleman
(1977) is journaliste, presentator en zangeres. Een multitalent:
Ze studeerde Germaanse Filologie in Gent (UG) en Algemene Literatuurwetenschap aan de UvA in Amsterdam. Ze is presentatrice voor de VPRO-programma's Trendspotting, de talkshows van het Holland Festival, het Nederlands Filmfestival en het IDFA. In september 2011 startte haar programma Sarah's Barbaren waarvan de tweede serie in 2012 werd uitgezonden.
Als journaliste richt ze zich op het (geschreven en gesproken) interview en het essay. Ze schrijft voor diverse kranten en bladen, doceert Journalistieke Vaardigheden aan de Universiteit van Amsterdam, richtte samen met Eric de Vroedt de journalistieke tak op van het project mightysociety en presenteert in onder meer De Balie en de Stadsschouwburg Amsterdam.
Meuleman stond als zangeres en componist in 1999 in de finale van de Grote Prijs van Nederland. Ze maakte onder de naam SAM het album More Than Meets the I (2003). Ze woont en werkt in Amsterdam.

ISBN 9789048820627| Paperback| 288 pagina's | Uitgeverij Lebowski| februari 2015

© Marjo, 14 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER