Saara & Laura Huhta

Naaien Scandinavische stijl 2
Met patronen op ware grootte van maat 34 tot 50
Saara & Laura Huhta


Zelf kleding maken, als je dat goed kan dan is dat is het leukste wat er is. Je kunt alles maken in je eigen kleuren, in je eigen stijl en met je eigen toepassingen. En je zal nooit iemand tegen komen die dezelfde jurk, rok, blouse, jas of broek als jij draagt. Je bent dan helemaal uniek in de kleding die je draagt.


In dit boek hebben de zussen Saara en Laura Huhta staan twintig modellen van diverse kledingstukken die je zelf kunt maken mét de papieren patronen erbij! Die kledingstukken zijn onderverdeeld in zes basispatronen die in verschillende variaties zijn uitgevoerd. Bijvoorbeeld van het patroon van de jurk kun je ook een wikkeljurk, wikkelrok en een topje maken. Van het patroon van de broek kun je ook shorts of een jumpsuit maken. Natuurlijk kun je zelf ook je eigen variaties aanbrengen.
De tijdloze en stijlvolle patronen zijn dubbelzijdig afgedrukt dus je zal ze wel moeten overtrekken op doorzichtig papier.


Het is natuurlijk al bijzonder dat de patroonbladen erbij zitten maar dat is het niet alleen. Bij elk patroon staat ook - met duidelijke tekeningen en foto's - hoe je het aan kan passen naar je eigen lichaamsvormen. Dat is erg fijn voor vrouwen die bijvoorbeeld een grote boezem of juist een kleine boezem hebben of brede heupen of heel smalle heupen.


Stap voor stap wordt dan precies uitgelegd wat je moet doen om het kledingstuk toch goed passend te maken zodat het nergens trekt of te krap zit.
Zelfs de schoudernaden worden besproken als mensen bijvoorbeeld sterk afhangende of heel brede schouders hebben.
Hoe je het kledingstuk in elkaar zet wordt eveneens heel duidelijk besproken en getoond dankzij stap voor stap afbeeldingen.
Er zijn zelfs een patroon voor een eventueel bijpassend tasje in het boek.


De patronen zelf zijn goed doordacht. Dankzij de variaties op de basispatronen kun je veel kanten op. De gekozen stoffen voor de patronen zijn soms wat aan de saaie kant, dat had bij enkele kledingstukken wel wat spannender gemogen waardoor de mogelijkheden nog beter uit zouden komen. Maar de foto's tonen wel heel duidelijk hoe een kledingstuk in elkaar zit en hoe elke variatie in het patroon eruit ziet.


Natuurlijk worden ook alle bijbehorende materialen zoals meetlint, naalden, kleermakerskrijt, garen, scharen etc. besproken.
Ook prettig is dat bij elk model heel duidelijk verteld wordt met welke soort stof het patroon het best tot zijn recht komt.
Het boek vormt naast alle pluspunten die genoemd zijn ook een mooie investering want patronen kopen is vaak een prijzige aangelegenheid en nu krijg je er dus veel patronen gratis bij!


Kortom, een fijn boek dat goed als basis gebruikt kan worden voor heel veel te maken kledingstukken. Vooral door de uitgebreide besproken aanpassingen is het echt een naslagwerk geworden dat je verder helpt bij eventuele problemen in pasvorm of maat.


Saara Huhta heeft mode- en patroonontwerpen gestudeerd en werkte als ontwerpster van theater- en filmkostuums, zij verzorgt de patronen in dit boek.
Laura Huhta is opgeleid als schoenenontwerpster  en werkte als handtas- en meubelontwerpster. Laura leverde de de naai-illustraties.
Samen richtten de zussen een onafhankelijk patronenmerk op. Hun doel is mensen inspireren en het naaien van kleding als hobby te stimuleren.
De zussen hebben een eigen website https://www.namedclothing.com waar hun patronen worden getoond en besproken.

Zie ook het inkijkexemplaar van het boek.


ISBN 9789022338100 | Paperback | 208 pagina's met illustraties en patroonbladen | Manteau | 31 augustus 2021
Vertaald door Angelique van den Brok/Vitataal

© Dettie, 28 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER