jeugd 6-9 jaar

Zoektocht naar een zeeklok
De tijd van regenten en vorsten 1600-1700 Christiaan Huygens
tekst: Rian Visser & Laura Wielders
illustraties: Walter DonkerHendrik was twaalf jaar toen de directeur van het weeshuis hem naar een VOC schip bracht en op reis stuurde naar Batavia.
Nu, anderhalf jaar later, is het schip eindelijk teruggekeerd in de haven van Rotterdam. Hendrik hoopt zijn broertje Jacob, die nu nog in het weeshuis zit, terug te zien maar naar het weeshuis zelf durft hij niet. Zodirect moet hij wéér gaan varen en dat wil hij niet. Hij wil Christiaan Huygens zoeken die een slingerklok heeft uitgevonden die veel nauwkeuriger werkt dan andere klokken. Maar helaas, op zee bleek ook die klok niet goed te werken vanwege de deining.
Nu heeft de Nederlandse Staten-Generaal dertigduizend gulden beloofd aan diegene die een goed werkende zeeklok weet uit te vinden. Als Hendrik die prijs toch eens zou winnen... dan kon hij zijn broertje uit het weeshuis halen. Maar dan moet hij wel weten hoe je zo'n klok kan maken en daarom trekt Hendrik naar Den Haag. Daar huurt Christaan Huygens 's winters een kamer en van daaruit gaat hij elke dag naar het huis van zijn broer Constantijn waar op zolder een werkplaats is.
Gelukkig ontmoet Hendrik in Den Haag heel aardige mensen die hem een beetje opvangen want hij heeft natuurlijk geen huis of familie waar hij naartoe kan. Maar hoe komt hij nu in contact met Christiaan Huygens? Hij kan toch moeilijk zomaar bij dat huis van die broer aankloppen....
Zal Hendrik Christiaan Huygens ontmoeten? Zal Hendrik de zeeklok uitvinden? Zal hij zijn broertje Jacob nog terugzien?


Jongeren zullen genieten van de mooie, spannende en avontuurlijke verhaal. Het geeft een goed tijdsbeeld van de zeventiende eeuw en veel informatie over het leven en werk van Christiaan Huygens.
Achterin het boek staan foto's met toelichtingen erbij van uitvindingen van deze bijzondere geleerde en enkele website-adressen waar je meer kunt vinden over Christiaan Huygens.
Ook een goed boek voor het geval je een werkstuk moet maken of een spreekbeurt moet houden.


Dit boek van uitgeverij delubas is deel 21 uit de serie Terugblikken. Dat is een serie prentenboeken en leesboeken die aansluiten bij de canon van de Nederlandse geschiedenis. Zeer leerzaam en bovendien erg prettig leesbaar!


ISBN 9789053003916 Gebonden | formaat: 21,5 x 28,7 | aantal pagina's: 89 | delubas juni 2011
Leeftijd vanaf 8 jaar

© Dettie, 2 augustus 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER