jeugd 6-9 jaar

De steen en de tijd
Een reis van 150.000 jaar geleden tot nu
Illustraties: Tineke Meirink
Tekst: Rian Visser


Geschiedenis, wat is dat eigenlijk? Lang geleden, wat betekent dat? Is dat gisteren? Vorige week? Tijd is voor jonge kinderen een lastig begrip. Niet voor niets vragen kinderen vaak aan hun grootouders of zij vroeger ook in een hol woonden en of ze dinosauriërs hebben gezien? 
De begrippen 'later' en 'vroeger' kennen kinderen van een jaar of zes wel, ze begrijpen wat verleden is, en wat toekomst, maar het begrip blijft moeilijk. Echte geschiedenislessen beginnen dan ook pas in groep 5.


Rian Visser nam de taak op zich om te verduidelijken wat geschiedenis betekent.
Het verhaal is eenvoudig:


Een zwerfkei uit de ijstijd, 150.000 jaar gelden, maakt duizenden jaren geschiedenis mee. Boeren zetten hem rechtop. Romeinen en ridders komen voorbij. De tijd gaat steeds sneller.
En de steen ligt daar maar te liggen.
Maar om hem heen verandert er van alles: eerst ligt hij op ijs. Dan smelt het ijs en ligt hij op een heuvel. Mensen zetten hem rechtop, hij kan meer zien. Er komen mensen om hem heen wonen, die huizen worden groter, tot er een heel groot huis, een kasteel, staat en er bloemetjes om de steen gezet worden. Weer later is het kasteel een ruïne, er is een stad, en die wordt groter en groter. En dan blijkt de steen in de weg te staan. Hij wordt opgetakeld!
Een nieuw plek om de wereld te bekijken.


De steen, iets wat alle kinderen kennen, die blijft zoals hij is. Maar terwijl de steen hetzelfde blijft, verandert zijn omgeving. Dat is geschiedenis. De veranderingen.
Toen zag het er zo uit, en nu ziet het er anders uit.


Tineke Meirink maakte de paginavullende afbeeldingen, met veel leuke details waar het kind naar kijkt terwijl het voorgelezen wordt.


Rian Visser is kinderboekschrijfster en grafisch vormgever. Zij heeft ruim honderd kinderboeken geschreven voor kinderen van 2 tot 12 jaar en ze schreef voor Sesamstraat en diverse jeugdtijdschriften.


Zie ook de bijbehorende digibordles vol lesideeën


ISBN 9789491647260 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Books2download | juli 2020
Leeftijd vanaf 6 jaar

© Marjo, 2 oktober 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER