jeugd 10-12 jaar

altIk lieg nooit tegen jou
Rian Visser


‘Tegen mij mag je nooit liegen,’ zei ze.
‘Vertel me altijd alles.
Ook als het niet leuk is.’
‘Goed,’ zei Jody.


Jody heeft er nog geen idee van hoe moeilijk het is zo’n belofte te houden. Er zijn immers altijd dingen waar je liever niet over praat, en verzwijgen is ook een vorm van liegen. En in deze moderne wereld met computerspelletjes waar je actief aan mee kan doen, is het helemaal makkelijk om niet eerlijk te zijn, omdat je dan zeker denkt te weten dat de ander dat niet door heeft.


Jody en haar vriendin Mei-Lan gaan vaak naar Loes, een oudere vrouw, om voor haar boodschappen te doen of sneeuw te ruimen. Loes vindt het gezellig als de kinderen komen en ze is gul. Dat vinden de kinderen dan weer erg prettig. Maar als ze op een mooie lentedag naar Loes gaan, heeft die geen karweitje. Dus verdienen ze geen geld. Gelukkig heeft Loes wel wat: ze mogen de zilveren voorwerpen die Lies heeft een beetje oppoetsen en dan krijgen ze toch een paar euro.
Buiten laat Jody een zilveren paardje zien. Mei-Lan wil dat ze dat teruggeeft, maar Jody peinst er niet over. Loes heeft er genoeg, zegt ze.
Dan is er ruzie. Maar er is nog steeds dat computerspelletje, waar ze allebei iemand anders zijn. Jody kent het beter dan Mei-Lan, en haalt een gemeen trucje uit.
Maar Mei-Lan is ook een meisje van deze tijd en ze weet heel goed wat er met zo’n computerspelletje mogelijk is.  
En laat nu ook Loes niet achterlijk zijn (gelukkig!). Maar of het nog goed komt tussen de twee vriendinnen?


Het verhaal wordt in korte zinnen, die steeds op een nieuwe regel beginnen, verteld.  Deze lay-out is het gericht op moeilijk lezende kinderen, maar qua onderwerp is het voor wat oudere kinderen. Het is een verhaal over vriendschap en trouw die op de proef gesteld worden, zoals dat in het gewone leven gebeuren kan, vooral in de hedendaagse maatschappij met zijn social media.
De paginagrote illustraties zijn erg druk, maar komen zo niet over doordat ze niet ingekleurd zijn.

ISBN 9789048708109|  hardcover |44 pagina’s | Zwijsen | april 2011
Leeftijd vanaf 10 jaar, voor kinderen die moeite hebben met lezen
Illustraties van Caroline van Pelt
Met twee cd's, waarop volgens de Intervalmethode voorgelezen wordt door Vetra Hilhorst.

© Marjo, 11 oktober  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER