Boekenarchief W-X-Y-Z

Rebecca West

http://www.rebeccawestsociety.org

 

Mary en Rose
Aubrey-trilogie 2


De familie Aubrey, woonachtig in Londen in het eerste decennium van de 20-ste eeuw probeert met hangen en wurgen hun stand op te houden. Vader Piers had evenwel een gat in zijn hand, iedere cent verdween, tot tenslotte ook hijzelf verdween.
Clare Aubrey wist na zijn vertrek aan wat geld te komen, zodat het gezin het wist te redden.

Muziek speelt een grote rol in hun leven. Clare was voor zij trouwde concertpianiste, en zij stimuleert haar talentvolle dochters Mary en Rose met lessen, iedere dag opnieuw. Zij spelen nu niet onverdienstelijk piano en geven ook les. Er is een derde dochter, Cordelia, die helaas – volgens haar moeder en zussen – geen talent heeft, maar wel viool speelt. Omdat ze toch wel de techniek redelijk beheerst en een knappe verschijning is, heeft zij ook succes.
Ook Rosamund, een nicht, woont in huize Aubrey.
De jongste zoon van het gezin, Richard Quinn, wordt behoorlijk in de watten gelegd. Zij kijken hem naar de ogen als hij in Oxford gaat studeren.

In het tweede deel van de trilogie zijn de kinderen bijna volwassen en moeten ze plannen maken voor hun toekomst. Mary en Rose gaan naar het conservatorium en denken niet aan een huwelijk. Niet dat er veel gegadigden klaar staan. Alleen Cordelia heeft trouwplannen, en omdat ze dan haar viool weglegt, vindt de familie dat prima. Rosamund is van plan om verpleegkundige te worden, en onderneemt stappen daartoe. Hun leventjes lijken zo voort te kabbelen, maar: de Eerste Wereldoorlog staat voor de deur. En dat heeft voor ieder van hen gevolgen.

Helaas bevat dit tweede deel nog minder dialogen dan het eerste deel. Daardoor is het een erg traag verhaal. Rebecca West beschrijft veel, zo niet alles. Toch ook wel allerlei dingen die niet ter zake lijken te doen. Natuurlijk krijgt de lezer zo veel meer mee over het leven in die tijd, maar omdat het alleen over deze excentrieke familie gaat, is dat toch behoorlijk beperkt.


Rebecca West (1892 –1983) is geboren als Cicely Isabel Fairfield. Zij is een bekroond romanschrijver, essayist en recensent.Als achttienjarige publiceerde West haar eerste artikel als gepassioneerde suffragette in The Freewoman. Ze begon ook een relatie met H.G. Wells. Na deze eerste stappen in de journalistiek, begon West voor verscheidene tijdschriften en kranten te werken, zoals de New York Herald Tribune, de Times Literary Supplement en The New Yorker.

ISBN 9789056726959 | Paperback| 412 pagina's | Uitgeverij Signatuur | september 2022
Vertaling uit het Engels door Anke ten Doesschate

© Marjo, 13 december 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De familie Aubrey
Aubrey-trilogie 1
Rebecca West


Het eerste deel van deze familiesaga speelt in het eerste decennium van de 20de eeuw. Het gaat over de familie Aubrey: vader, moeder, drie dochters en een zoon, die in Londen wonen.
De moeder, Clare, zelf erg muzikaal – ze was voor haar huwelijk concertpianiste - stimuleert haar kinderen om ook een muziekinstrument te bespelen. Haar dochters Mary en Rose doen er hun uiterste best op. Hun oudere zus Cordelia brengt er niets van terecht, maar verliest zich in de viool. Dat kan ze volgens de overige gezinsleden ook niet, maar Cordelia compenseert haar onkunde met haar schoonheid. De leeftijden worden overigens niet expliciet genoemd.
Vader Piers is journalist, hij is succesvol en wordt geroemd. Maar als hij geld heeft, geeft hij het meteen weer uit, vaak in tot mislukken gedoemde projecten.


Zodoende is het gezin veroordeeld tot armoede, het is een hele kluif voor de vrouw des huizes om haar gezin te voeden en te kleden. En er voor te zorgen dat ze hun muzikale talent goed gebruikten. Er is ook nog de jongste zoon, Richard Quinn, nu nog te jong om echt ergens in uit te blinken. En een groot deel van de periode die in dit boek beschreven wordt, woont ook nicht Rosamund bij hen in huis.


Muziek en kunst speelt een grote rol in hun leven, maar het verhaal, dat verteld wordt door Rose, gaat vooral ook over de onderlinge verstandhoudingen. Het opgroeien van de kinderen, hun ontwikkeling, krijg je tussen de regels mee. Rose is een slimme meid, maar alles begrijpen doet ze niet. De sfeer in het gezin is wel erg open, er kan overal over gepraat worden. Behalve over de misstappen van de vader. Als hij een nieuwe baan krijgt, krijgt het gezin weer hoop. Zijn werkgever is iemand die in hem gelooft. Waar een ander hem misschien al lang ontslagen zou hebben, behoudt Piers nu zijn baan.


De stijl van Rebecca West is beschrijvend. Hoewel er wel dialogen in staan is het vooral beschouwend. Een heel enkele keer laat ze merken dat het achteraf geschreven is, vijftig jaar later om precies te zijn. Er wordt heel af en toe een opmerking gemaakt in de zin van ’toen was dat zo’. 
‘Mannen zijn saaier dan vrouwen’, zegt ze. Die mannen komen er inderdaad meestal niet zo goed van af:


‘Maar ze (= mannen) kunnen er niets aan doen. Niemand leert stieren om te bulderen en te stampen. Dat zit in hun aard. ‘ (-)
‘En dan te bedenken wat een dwazen ze straks zullen lijken.’
‘Wanneer? Hoezo?‘ vroeg ik tamelijk bits. Ik vond het een oneerbiedig gesprek.
‘Nou, als je hen moet geloven, kan het alleen maar slechter gaan met de wereld,’ legde ze uit. ‘Jouw en mijn papa zijn heel slimme mannen. Het leven is nu dus nog niet zo zwaar als wanneer wij volwassen zijn. Maar beide papa’s doen het prima. De jouwe wordt altijd op het laatste moment gered en de mijne verdient bakken met geld. Maar alle problemen die jouw en mijn papa voorspellen, daarmee krijgen jij en ik, Cordelia, Mary en Richard Quin straks te maken. Alles komt dan op onze schouders terecht en wij zullen heldendaden moeten verrichten.’


Dit is geen boek dat je vlotjes in een paar uur uitleest, het is een vrij trage stijl, maar: daarom is het nog niet minder boeiend!


Rebecca West, pseudoniem voor Cicely Isabel Fairfield, (1892 – 1983) was een Britse schrijfster en journaliste.  Het is duidelijk dat zij zelf de periode heeft beleefd die zij beschrijft in het boek. Ze beschrijft de tijdsgeest heel inlevend. Misschien is Rose wel haar alter ego…
Haar eerste boek, een biografie, verscheen in 1916. Ze schreef zeven romans waaronder de driedelige familiesaga over de familie Aubrey die in 1957 verscheen.


ISBN 9789056726942| Paperback | 608 Pagina's | Uitgeverij Signatuur | februari 2022
Vertaald uit het Engels door Anke ten Doeschate

© Marjo, 20 april 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER