Boekenarchief M

Pauline J. van Munster

altDe zoektocht naar Madeleine Merano
Pauline J. van Munster


Op een fictief klein eiland is iedereen op zoek naar een jong meisje dat verdwenen is. Haar ouders zijn rijk, maar een verzoek om losgeld blijft uit. Het is de testcase van rechercheur Brigitta, wiens vader voor haar commissaris van politie was. Die vader heeft helaas weinig vertrouwen in haar, al is er een verdachte opgepakt: de 40-jarige Wuliton. Hij is de zoon van twee echte indianen en heeft zelf wat rondgezworven over de wereld. Hij denkt er over om op het eiland te blijven, het is er goedkoop en zoveel heeft hij niet nodig. Hij maakt zich niet druk over het feit dat hij op het politiebureau opgesloten zit. Hij heeft immers niets gedaan.


Intussen zwermen er journalisten en fotografen over het hele eiland, die willen weten of er een verband bestaat met de verdwijning van het tienjarige jongetje, tien jaar eerder. Die werd tenslotte gevonden. Door Brigitta. Hij was verongelukt.
De ouders van het jongetje hebben weer een zoon gekregen, Manolito, die zij op het eiland laten rondzwerven, onder begeleiding van de oudere Fyrgil. Vrienden heeft hij niet, het een een eenzaam kind, al lijkt hij daar niet echt onder gebukt te gaan. Toch, als hij Abel ontmoet, die met een eigen missie naar het eiland gekomen is, eist hij deze jonge man op als zijn vriend.


‘Manolito wilde nogmaals Abels hand pakken, deze keer trok Abel hem op tijd terug. En zonder iets te zeggen voelde hij dat dit gebaar, of het uitblijven er van, de kleine jongen pijn deed. Hij kromp een beetje ineen, zo leek het. Abel had direct spijt.’


De reden dat Abel er is is tweeledig. Aan de ene kant wil hij een verslag maken over het leven en de verdwijning van Madeleine Merano om bij zijn doctoraal als onderzoeksjournalist goed voor de dag te komen, maar aan de andere kant heeft hij een heel persoonlijke reden. Zijn moeder heeft hem verteld dat hij verwekt is op dit eiland, en dat zijn vader niets van hem af weet.


Abel is opgevoed door twee moeders, die elkaar op dit eiland hebben leren kennen. Alice, zijn biologische moeder, maakt zich zorgen: heeft ze er wel goed aan gedaan Abel over zijn vader te vertellen? Want nu de jongen zelf twintig is, de leeftijd die zijn vader ongeveer gehad moet hebben, wil hij weten wie die Jason Lozano is. En waar hij is. Manolito zegt hem te kunnen helpen, maar dat doet hij niet zonder tegenprestatie.


Dan is er nog de moeder van Manolito, wiens verdriet om haar eerstgeborene, dat nooit verdwenen was, opgerakeld wordt. Ze doet haar best haar vriendin die de moeder van Madeleine is, troost te bieden.


Al deze en nog een paar andere personages hebben een eigen rol in het verhaal dat draait om Madeleine, het meisje dat verdwenen is. Allemaal mensen die op zoek zijn naar iets. En dat is niet per se het meisje…


‘De bus slingerde langs hoge, granieten bergen. Met een niet minderende vaart reed de chauffeur door haarspeldbochten zonder vangrails, passeerde diepe ravijnen en bij iedere bocht toeterde hij voor tegenliggend verkeer.’


Een klein eiland met een wonderschone landschap dat steeds meer toeristen trekt, maar toch vrij ontoegankelijk blijft. Een redelijk besloten gemeenschap dus, hetgeen de sfeer mede bepaalt. Pauline van Munster tekent deze sfeer met veel aandacht voor details, waardoor niet alleen de karakters duidelijk naar voren komen, maar je ook zin krijgt om eens op dat eiland te gaan kijken.


De zoektocht naar Madeleine Merano is een prachtige psychologische roman, die veel lezers verdient.

Pauline J. van Munster (1959) schreef eerder romans (o.a. 'Het evangelie volgens Daphne''Lied van Mod'), maar echt bekend is zij niet. Daar zou eens snel verandering in moeten komen!


ISBN 9789062659883 | Paperback | 238 pagina's | Uitgeverij In de Knipscheer | maart 2018

© Marjo, 10 april 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER