Boekenarchief W-X-Y-Z

Paul Weelen

Thuis
Paul Weelen


Het verhaal begint in de periode vlak na de oorlog met het vertrek van Bertie, woonachtig in Kloosterrade, Limburg. Zij volgt haar verloofde May naar Canada. Het afscheid van haar moeder Karlienke, haar broers Jo en de kleine Gerrie, het kind van moeders tweede man Hubert, valt haar zwaar, maar in Canada wacht hun een veel betere toekomst.

May is drie maanden geleden al vertrokken. Hij had geen keus, vond hij, het was of werken in de mijn of weggaan. May was elektricien bij de Laura, de mijn, waar hij werkte en erg slecht betaald kreeg. Gelukkig woont oom Frans, eveneens elektricien, in Canada, zodat er toch wel enige opvang voor het jonge stel zal zijn.
Het stel trouwt onmiddellijk na aankomst van Bertie en ze slapen in de woonkamer van oom Frans en Leida, zijn vrouw. Het is behelpen maar het is niet anders.


En zo begint het nieuwe leven van Bertie in het verre land, zonder de haar zo vertrouwde mensen om zich heen maar mét Leida, een mooie maar vervelende vrouw die het met de zeden niet zo nauw neemt. May en Frans zijn door de week niet thuis, Bertie moet zich maar zien te redden.


Het frappante van dit verhaal is dat het geen familieverhaal is geworden over een stel dat samen sappelt in een wilde, ruige omgeving en zich zo langzamerhand weet te redden en hun draai weet te vinden. We komen zelfs weinig tot niets over May te weten, hij legt elektriciteitskabels aan langs de Canadese wegen en in de weekenden is het vaak een biertje drinken met andere emigranten. We krijgen nauwelijks iets over het huwelijkse leven van de twee jonge mensen te lezen. De leefomgeving in Canada komt eveneens nauwelijks aan de orde. Alles draait om Bertie, zij is de hoofdpersoon en door haar ogen beleven we haar kleine wereldje in het nieuwe thuisland.


Ze heeft moeite met Leida, wil graag een eigen huisje maar het geld daarvoor ontbreekt nog. De heimwee knaagt, ook als hun zoontje wordt geboren... Er wordt verlangend uitgekeken naar de brieven uit Nederland en deze worden gretig gelezen. Ondanks dat steeds meer familieleden naar Canada komen, mist Bertie haar oude, vertrouwde omgeving en familie, vooral moeder Karlieneke. Maar Bertie houdt dapper vol, hoewel de heimwee steeds diepere kraters slaat, helemaal als er slecht nieuws uit Nederland komt.


De schrijfstijl van Paul Weelen is soms wat wisselend en nonchalant, de ene keer vertelt hij uitgebreid over bijvoorbeeld de reis en de nieuwe woonplaats om vervolgens ineens grote stappen door de tijd te nemen. Ook de aanloop naar de huwelijksnacht is nogal uitgebreid maar daar wordt niet op teruggekomen.
De onverwachte reis naar Nederland van Bertie, nadat ze slecht nieuws had gekregen, verbaasde me, er was nauwelijks geld, hoe konden ze dat betalen? Die reis zorgt overigens wel voor de ommekeer. Bertie ziet dan dat er in Nederland veel veranderd is en de toekomstperspectieven erg verbeterd zijn. De heimwee wordt daarna nog groter en uiteindelijk beseft May dat Bertie niet gelukkig wordt in Canada waardoor het stel terugkeert. Toch is de Canada-ervaring niet voor niets geweest...


Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen en wordt erg plezierig, boeiend en vlot verteld ondanks de aparte schrijfstijl en het feit dat er niet echte veel gebeurt. Bertie en al haar gevoelens rond de emigratie en haar nieuwe leven zijn knap neergezet.  Fijn boek.


Paul Weelen
(geboren in Calgary, Canada, 1959) is een Nederlands schrijver, die in het Limburgs schrijft, en met name in het Kerkraads dialect. Hij publiceert steeds meer in het Nederlands. Naast schrijver is hij singer-songwriter met eigen repertoire in het Kerkraads. Met groepen als Weerwaas, Ramsj, Toepjoep, Oes de Ef en onder eigen naam is hij actief (geweest). De ouders van Weelen waren afkomstig uit Kerkrade en gingen in 1961 terug naar Nederland.
Vanaf zijn 18e jaar studeerde Weelen Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Hij ruilde deze studie om voor lerarenopleiding in Sittard en maakte zijn studie af aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen.
(Bron Wikipedia)


ISBN 9789493048089 | Paperback | 191 pagina's | Uitgeverij Tic | mei 2019

© Dettie, 31 mei 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!