Paul Jacobs

De rode badkuip


In Los Angeles wordt een vrome dominee ontmaskerd: hij blijkt al jaren gebruik te maken van een hoertje dat gespecialiseerd is in softe SM. In Antwerpen wordt een spirituele sessie gehouden. Daarbij aanwezig is Ellen, een jonge vrouw, die contact wil maken met haar overleden buurvrouw.
Ze ontmoet er Thomas Breens, maker van het programma 'de ongelovige Thomas'.

In de Franse Alpen komt een groepje rijkelui bijeen, die deel uit blijken te maken van de Elisabethkring, een groep mensen die in navolging van Nietzsche de strijd aangegaan is tegen geloof in wat dan ook. Want 'geloof' maakt minder koop-belust.
We beginnen met een aantal losse draadjes,die later een geheel zullen gaan vormen.
Ellen is studente filosofie, en zij zal van haar buurvrouw een flinke erfenis krijgen als zij aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zij moet bewijzen dat 'het grootste geheim dat de mensheid sinds haar ontstaan heeft beziggehouden' geen flauwekul is.
Het zal duidelijk zijn dat de Elisabethgroep daar niets van wil weten. Hun methoden werken, zoals de dominee heeft ervaren. Ellen gaat op zoek. Met de hulp van Thomas maakt ze een reis van Antwerpen naar Haspengouw. In Normandië ontdekken ze 'de rode badkuip'. Een winkel in tweedehandsboeken. En de man met de blauwe ogen volgt.
Er is nog veel meer. Er is een speurtocht en een achtervolging. Er is spanning en gevaar. Maar het gaat allemaal zo makkelijk, het spannende verhaal lijkt meer een kapstok om allerlei spirituele zaken aan op te hangen. Het gaat over reïncarnatie, over een leven na de dood, over mystieke ervaringen. Heel interessant, vind ik, maar het komt nu te weinig uit de verf.
Ik vergeet nog te melden dat er ook de nodige humor en romantiek in zit, hetgeen het lezen leuker maakt maar ook van de kern afleidt.


Paperback, 320 pag. ISBN: 9789052409986 Uitgegeven in: 2008 Uitgeverij: Houtekiet.

© Marjo, augustus 2008

Reageren? Klik hier!