Glorie
Patricia Jozef
Als het leven je achterhaalt en je verwachtingen niet uitkomen, dan valt het niet mee om alles weer op de rails te krijgen.
Marcel Jacobs dacht na zijn studie filosofie dat de wereld op hem zat te wachten. Op persoonlijk vlak heeft Marcel het niet makkelijk. Hij heeft de zorg voor zijn moeder, die ouder wordt maar dat niet wil erkennen. Gelukkig gaat het in zijn eigen gezin wel goed.
Na enkele jaren van werkeloos thuis huisman zijn - hij is getrouwd en heeft twee kinderen - valt zijn oog op een advertentie. De Teniersacademie zoekt een eventmanager. En hij schrijft een brief, want hij is er van overtuigd dat hij ‘een kei is in organiseren, praktisch, probleemoplossend en handelend.’ De ervaring heeft hij niet maar daar bluft hij zich wel door heen.
Tot zijn verbazing wordt hij uitgenodigd voor een gesprek en nog aangenomen ook. Niemand heeft gezien dat hij niet eerlijk was in zijn sollicitatie. Maar hij gaat er voor. Hij moet samenwerken met een directeur, die hem graag lust en Sarma, een vrouwelijke collega die eigenlijk vindt dat zij beter kan wat hij doet. Als ze hem vragen een bepaalde kunstenares uit te nodigen voor een congres dat als thema heeft The artist als researcher, valt de naam Bodine Bourdeaud’hui. Maar Marcel nodigt een ander uit en dat verloopt prima, dus wat is er gebeurd dat hij ineens zijn ontslag krijgt?
In deel twee maken we nader kennis met de kunstenares Bodine Bourdeaud’hui. Haar ‘probleem; is dat ze een zoontje heeft gekregen en daardoor tot haar eigen ergernis veel minder productief is geworden. Er hangt een zweem van geheimzinnigheid om haar werk: ze zijn nergens te bekijken. Wel foto’s ervan, of andere bewerkingen. Als de Teniersacademie haar vraagt naar het congres te komen, stemt ze toe. Daarna wil ze zo snel mogelijk naar huis. Maar onverwachte medereizigers vertragen de boel nogal. Een van die passagiers is Sarma, de devil in disguise die probeert tot de kern van Bodines kunst en dus Bodine zelf door te dringen.
‘Sommige vrouwen denken het opportunisme van hun mannelijke evenknie te moeten kopiëren in naam van een rudimentair idee van feminisme. In naam daarvan vindt Sarma het gerechtvaardigd Marcel uit de weg te ruimen om voor zichzelf plaats te maken.’
Over kunst gaat het in het eerste deel veel minder, daar lijken de persoonlijke omstandigheden meer centraal te staan. De scenes met Marcel en zijn moeder zijn kostelijk en schrijnend tegelijk.
Maar wat verbindt nu eigenlijk deze twee stukken tekst in dit boek? Is het alleen de parallel die er lijkt te zijn namelijk dat beide personen hun leven deels verzinnen? Het feit dat ze allebei in hun carrière gehinderd worden door de zorg voor een ouder of een kind? Het duurt veel te lang voor dat duidelijk wordt.
Enigszins langdradig is Patricia Jacobs in beide delen, hetgeen het leesplezier vermindert. Wel is er de ironische kritiek op de academische wereld, en het kunstenaarswereld, en er zijn vaak spitse dialogen. Maar of dit genoeg is?
Patricia Jozef (1975) is filosofe en schilderes. Glorie is haar literair debuut.
ISBN 9789044538595 | Paperback | 256 pagina's | de Geus | augustus 2017
© Marjo, 12 mei 2018
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER