jeugd 4-5 jaar

altMeneer Poot zoekt werk
illustraties: Rocio del Moral
tekst: Nathalie Slosse


Als de vader van Flappie zonder werk komt te zitten, gaat Flappie mee zoeken naar iets anders. Het is niet dat zijn vader niet wil werken, maar tunnelgaten graven in de grond is iets heel anders dan gaten kloppen in een boom zoals spechten dat doen, of kleine verluchtingsgaatjes maken voor wormen. De bevers hebben ook wel werk, maar de vader van Flappie heeft geen zwemdiploma!
Zou hij nog wel werk kunnen vinden?


Op zich is het een heel grappig boek, op iedere pagina is wel een grapje te vinden, hetzij in de tekst hetzij in de tekeningen, maar het boek is serieus bedoeld. Namelijk om inzichtelijk te maken voor heel jonge kinderen hoe het is om werkeloos te zijn, om steeds maar weer te solliciteren en afgewezen te worden, en hoe je al die zorgen eventueel kan afreageren.


Als het verhaal verteld is, is het boek nog niet uit.
Er worden aanwijzingen gegeven hoe volwassenen het uit kunnen leggen aan kinderen.
Kinderen zullen bijvoorbeeld wel degelijk oppikken dat er ‘iets’ is, als een ouder zonder werk komt te zitten. Niet alleen praktisch: hij/zij zit thuis, maar ook de sfeer in huis kan veranderen.
Tips hoe je dat het beste uit kan leggen, hoe je moeilijk woorden kan verklaren, en nog meer vind je achter in het boek. Dat een kind dan zelfs de aangever zou kunnen zijn om nieuw werk te vinden, dat lijkt me vergezocht, maar je weet maar nooit.


Er wordt verteld over spelletjes, die niet al te veel geld kosten – heel handig als je inkomsten dalen! – je hebt er namelijk alleen maar kranten voor nodig. Eerst de belangrijke dingen lezen en er uit knippen en dan nog meer knipwerkjes doen? Of proppen maken en er een krantenballengevecht mee houden? Je kan heel wat bedenken!


Op zich is dit een heel handig boek, het verhaal: prima! De tips voor uitleg en spelletjes: prima! De volwassene zal alleen even de adressen van Nederlandse bemiddelingsbureaus op moeten zoeken, want het boek is gericht op Vlaanderen. Wij noemen een baan ook niet ‘job’, al begrijpen we natuurlijk wel wat er bedoeld wordt.


Voor meer informatie, zie www.talismanneke.be


ISBN 9789062340930| Hardcover| 40 pagina's | Uitgeverij Abimo
Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 11 november 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER