Boekenarchief R-S

Mayke Smit

Los
Mayke Smit


Na haar scheiding is Floor hard bezig een nieuw leven op te bouwen en dat lukt haar aardig. Samen met haar twee kleine mannetjes Jesse en Pepijn heeft ze het best goed voor elkaar. De omgangsregeling verloopt prima, ze kan nog steeds goed overweg met Rick haar ex-man en ook financieel hoeft ze zich geen al te grote zorgen te maken.
Als haar vriendin Monique, ook pas gescheiden, voorstelt om training getiteld 'Je leven na een echtscheiding' is haar eerste reactie dan ook: 'Jakkes!'
Maar Monique weet haar over te halen. Ze kan toch gewoon een keer mee? 'Laat je verrassen'.
Floor moet diep in haar hart erkennen dat het verdriet en de boosheid soms nog flink aan haar knaagt. Ze is nog helemaal niet los van Rick. En zo gebeurt het dat zij samen met Monique begint aan de echtscheidingstraining.


De groep bestaat uit zes deelnemers, vier vrouwen en twee mannen. Hannah, Renate, Monique, Floor, Hans en Kas. Ariënne leidt de groep en vertelt dat het uiteindelijke doel is: de scheiding op een goede manier emotioneel verwerken. Het hart weer te helen.
De deelnemers mogen tijdens de training geen relatie met elkaar beginnen wat Floor jammer vindt. Die Kas vindt ze namelijk wel een erg aantrekkelijke, spannende man.
Tijdens de bijeenkomsten moeten ze allerlei oefeningen doen die inzicht geven in het doen en laten en handelen rond de scheiding en de relatie. Vooral de oefening om, als zijnde de ex-partner, jouw echtscheidingsverhaal te vertellen, hakt er flink in. Maar het geeft Floor ook een duidelijk beeld hoe dingen zover hadden kunnen komen. Ook de boosheid moet benoemd worden wat eveneens verhelderend werkt. Floor weet nu waar ze eigenlijk zo enorm boos om is. Ze kan het nu een naam geven.


De andere deelnemers roepen deels irritatie op, deels een gevoel van vriendschap of verliefdheid...Floor is namelijk ondertussen behoorlijk gefocust op Kas en hij laat duidelijk merken dat hij Floor ook een erg leuke meid vindt, maar ja helaas, de regels zijn nu eenmaal dat de deelnemers niets met elkaar mogen beginnen. Groot is Floors verontwaardiging dan ook als ze merkt dat niet iedereen zich aan die afspraak heeft gehouden.
Langzamerhand komt Floor los van Rick, voelt ze zich vrijer en begrijpt ze alles beter, wat rust geeft. Ook haar gevoelens rond de nieuwe vriendin van Rick, Patricia, zijn realistischer en leveren niet zo'n probleem meer op.

Doorheen het verhaal lezen we hoe het er in het privéleven van Floor aan toe gaat en hoe zij en Rick tot de echtscheiding kwamen. Ondanks dat ze alles samen prima geregeld hebben rond de kinderen en het contact prettig verloopt moet Floor toch regelmatig slikken als Patricia  in beeld komt. In feite onzin want ook Floor heeft inmiddels een relatie gehad, die helaas minder voorspoedig afliep.
Floor zingt in een combo dat nog maar pas gestart is. Samen met zangeres Els, gitarist Felix en bassist Martin oefenen ze tweestemmige zang met akoestische begeleiding. De sfeer is prima en het zingen is een echte uitlaatklep voor Floor.


Het verhaal zelf heeft de structuur van een lichte roman, het eind voelde je al van verre aankomen maar de perikelen daar naartoe moesten nog even overbrugd worden. Het is geen erg sterk verhaal.
Op zich denk ik dat dit boek, als je net gescheiden bent wel veel herkenning zal opleveren. Veel vrouwen zullen gedachtes en gevoelens voorbij zien komen die zij ook hebben.  Wat dat betreft zullen ze veel aan dit boek hebben met daarbij de aanmerking dat Floors scheiding van Rick wel erg soepeltjes is verlopen. Geen eindeloze ruzies, geen gevecht om de kinderen, geen financiële zorgen, geen problemen rond huisvesting etc. Menigeen zou zijn handen dichtknijpen als hun scheiding zo vreedzaam was verlopen.
Ook de deelnemers aan de training hebben geen erg heftige verhalen. Het zijn verhalen rond de scheiding en de oorzaken van die scheiding maar het gaat naar mijn gevoel niet diep genoeg allemaal. Het blijft nogal aan de oppervlakte.
De echte innerlijke strijd zien we niet, die wordt wel aangestipt maar we worden geen deelgenoot van de ware pijn en verdriet die een scheiding met zich meebrengt of mee kan brengen. Ook al is het een vreedzame scheiding dan nog is het veelal een pijnlijk innerlijk proces. Floor heeft dat proces eigenlijk al gehad.

In het boek komt vooral de gang van zaken rond de echtscheidingstraining naar voren. Wat dat betreft zal het een goed inzicht geven hoe het er in zo'n training aan toe gaat, vooral het feit in aanmerking nemend dat de schrijfster zelf deze trainingen geeft.
Qua verhaal dus geen hoogvlieger maar mogelijk is het boek wel een hulp voor vrouwen die net gescheiden zijn.


ISBN 9789078905769 Paperback 231 pagina's Uitgeverij De Brouwerij april 2014

© Dettie, 27 april 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER