Marek van der Jagt

De geschiedenis van mijn kaalheid


Dit is zo’n boek dat overal en vooral nergens over gaat, en al helemaal niet over de titel. Het is een boek waarin de schrijver al vanaf het begin duidelijk maakt, de lezer aanspreekt, dat hij niet zulke ambitieuze plannen heeft, dat hij gewoon dit boek moest schrijven en dat het daarna wat hem betreft wel voldoende is. Als je het op het einde dicht klapt, denk je: “inderdaad, meneer van der Jagt, u had gelijk”. En toch leest het lekker weg. Het is pretentieloos, grappig, er zit een ruime dosis zelfspot in, wat meestal wel prettig om lezen is. Het enige wat op den duur echt gaat vervelen, is het gebrek aan verhaal, of liever gezegd: het gebrek aan een hoogtepunt (of dieptepunt zo je wil) waar naartoe geschreven wordt. Het heeft iets van een ontwikkelingsroman, al wordt er niet bijster veel ontwikkeld.


Mijns inziens is het grootste probleem dat Marek (niet enkel de auteur, maar ook de ik-figuur in het verhaal) heeft, de verafgoding van zijn moeder. Daarin zou hij overigens niet de enige zijn, zowat elk mannelijk personage in het boek verafgoodt zijn moeder. Hij groeit op in een gezin waar “nut” tot hoogste doel wordt verheven, erg materialistisch, zelfs zijn zo nobele moeder. De moeder is overigens een karikatuur tot en met, een excentriek persoon, iemand van wie Marek zich wel los zou willen knippen, maar die hem aan de andere kant ook onweerstaanbaar aantrekt, hij hunkert naar haar goedkeuring. Geen paniek, het gaat nergens de sentimentele toer op.
Marek is op jacht naar de amour fou, een ideaal dat hij met uiterste nauwgezetheid nastreeft zonder het te bereiken, pech als hij heeft met zijn uiterst kleine geslachtsdeel. Het wel erg beperkte formaat van datgene wat er tussen zijn benen bungelt, doet hem vermoeden dat hij een dwerg is die per abuis in een te groot lichaam is terechtgekomen, wat dan weer voor een aantal grappige situaties zorgt.
Het is een boek dat lekker wegleest en dat je even snel weer vergeet. Bij momenten spits, maar bovenal vlotjes en vrolijk. Goed voor even tussendoor.


ISBN 9052269025 Gebonden, 254 pagina's Verschenen: september 2000 Uitgeverij De Geus

© Elvira, januari 2007

Reageren? Klik hier!