Mai Jia

height=De gave
Mai Jia

Bij sommige boeken weet je al na het lezen van een paar bladzijdes dat je iets bijzonders in handen hebt. Dat geldt ook voor De gave. Dit boek vertelt het levensverhaal van een Chinese familie en dan in het bijzonder dat van wiskundig genie Rong Jinzhen.

Hoewel Jinzhen uit zal groeien tot een bijzonder getalenteerde codekraker voor de Chinese geheime dienst, weten de eerste jaren van zijn bestaan slechts weinigen dat hij überhaupt leeft. Degenen die hem kennen vermoeden zelfs dat het vreemde kind geestelijk niet in orde is. De eerste jaren van zijn leven groeit Jinzhen op bij meneer Auslander, een man die al tachtig jaar oud is als hij de zorg voor het jongetje op zich neemt. Het tweetal woont in een piepklein huisje in een perentuin op het landgoed van de familie Rong waar ze geïsoleerd van de rest van de wereld leven. Op meneer Auslander na is niemand geïnteresseerd in de kleine Jinzhen die op dat moment nog met de naam “Eendje” door het leven gaat.

Jinzhens oma was een waar genie met een opvallend groot hoofd. Ze was mede verantwoordelijk voor het succes van de gebroeders Wright, de bekende luchtvaartpioniers. Rong Youying had nog veel meer voor de wereld kunnen betekenen maar helaas stierf ze in het kraambed. Haar zoon overleefde de bevalling maar door zijn grote hoofd zou hij het zonder moeder moeten stellen. Helaas zette de zoon van Rong Youying het succes van zijn moeder niet voort. Hij groeide uit tot een moordenaar en hield er talrijke vriendinnetjes op na. Op jonge leeftijd werd hij zelf vermoord maar korte tijd na zijn dood meldde zijn laatste vriendinnetje zich bij de familie. Ze was zwanger. De familie stond haar toe in een afgelegen landhuis te verblijven waar ze uiteindelijk in het kraambed stierf. Het grote hoofd van Rong Jinzhen werd zijn moeder fataal.

In 1944 stuurt de stervende meneer Auslander een smeekbede naar de rector magnificus van Universiteit N die de “Jonge Lillie” wordt genoemd. Hij schrijft over zijn vermoedens dat Eendje over een bijzondere intelligentie beschikt en verzoekt hem met klem om zich over het jongetje te ontfermen. Eendje is dan twaalf jaar oud en een wereldvreemd kind. Tegen de tijd dat Jonge Lillie in staat is om Eendje te bezoeken, is meneer Auslander al overleden. Het kind woont helemaal alleen in het huisje in de perentuin. Eendje gedraagt zich ronduit vreemd maar toch is Jonge Lillie geïntrigeerd. Ook hij beseft dat het kind bijzonder intelligent is. En zo gebeurt het dat Eendje in het gezin van Jonge Lillie wordt opgenomen. Zijn ongemanierdheid drijft hen regelmatig tot wanhoop maar zijn intelligentie groeit met de dag. Rong Jinzhen, zoals hij voortaan genoemd wordt, is een genie die ongetwijfeld veel voor zijn land kan betekenen. Niemand vermoedt dat zijn genialiteit hem uiteindelijk zijn verstand zal kosten.

Het is niet alleen het verhaal zelf maar ook de vertelstijl die dit boek zo bijzonder maakt. Auteur Mai Jia tekent verslag van diverse gebeurtenissen op en beschrijft interviews die hij met betrokkenen heeft gevoerd. Door deze vertelstijl lijkt het alsof het verhaal echt is gebeurd. Het personage Rong Jinzhen heeft iets mysterieus, iets onaantastbaars. Jinzhen is iemand die maar weinig mensen in zijn leven toelaat. Zijn intelligentie zit hem vaak in de weg en daarnaast ontbreekt het hem aan sociale vaardigheden. Als Rong Jinzhen in het heden geleefd zou hebben zou hij waarschijnlijk van het labeltje “autist” zijn voorzien. Toch is Jinzhen in staat lief te hebben. Hij houdt vooral veel van zijn pleegmoeder, de vrouw van Jonge Lillie.

De gave vertelt het wonderbaarlijke verhaal van een vergeten kind dat opgroeit tot de belangrijkste codekraker van de Chinese geheime dienst. Een ogenschijnlijk klein drama zal uiteindelijk grote gevolgen hebben voor het geestesgesteldheid van de introverte Jinzhen. In De Gave maakt Rong Jinzhen niet alleen indruk op de mensen om hem heen, ook op mij als lezer heeft hij een onvergetelijke indruk gemaakt.  De ontluisterende geschiedenis van Rong Jinzhen zal nog lange tijd door mijn hoofd spoken.

ISBN 9789048821846 | paperback | 349 pagina's| Meridiaan | mei 2015
Vertaald door Erik de Vries

© Annemarie, 15 juni 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER