jeugd 15+

Miriam Borgermans

http://miriamborgermans.wixsite.com

 

altDante 1
Deel twee uit de serie Slaves

Miriam Borgermans


In deel twee is het nog steeds het jaar 2558, en er is weinig veranderd in de wereld, die we kunnen kennen uit het eerste deel. Degenen die het voor het zeggen hebben zijn de Genoten, die elkaars concurrenten zijn. Zij vormen een minderheid, maar wel een minderheid die aan alle touwtjes trekt, want zij die niet tot de Genoten horen, zij die niet vrij zijn, zijn slaven. Als slaaf kan je het treffen met een goede Meester, maar als je pech hebt tref je een machtswellusteling. Sowieso heb je geen rechten als slaaf.
Het kan nog erger: als je geen meester hebt, ben je genoodzaakt je eigen kostje bij elkaar te scharrelen op de enorme vuilnisbelten, dan ben je een trasherslaaf. Minder dan niets.


Dante is een slaaf. Hij komt terug op aarde na twee jaar puin ruimen in de ruimte. Dit is heel bijzonder, iemand die weggestuurd is op een missie als deze wordt niet geacht terug te keren. Het was bedoeld als straf. Nu weet Dante niet meer precies wat hij dan heeft gedaan, zijn geheugen is verdwenen. Heel af en toe komen er flarden terug, en hij heeft akelige dromen.
Hem is beloofd, dat weet hij dan weer wel, dat hij na het vervullen van zijn opdracht, toestemming zou krijgen om als vrije trasher ‘een beetje te scharrelen’. Hij heeft vrienden in dat wereldje van deze outcasts: Lemon, Snow en Herbie.


Helaas krijgt hij zijn vrijheid niet (en hier komen de herinneringen aan het eerste deel weer langzaam terug): Het Bastion, de hoge heren, vinden het zo bijzonder dat hij terug is, dat hij de moord op Ghassan Aboud mag onderzoeken. Deze Genoot is degene die Raven gekocht had, maar werd vermoord. Dante moet uitzoeken of zij terecht beschuldigd is van de moord.


Maar de Genoten zijn niet te vertrouwen, en het wordt moeilijk voor Dante en zijn vrienden. Zelfs al wordt Dante gepromoveerd zodat hij meer rechten, en dus meer kennis heeft, is het erg lastig om te weten wie wel en wie absoluut niet te vertrouwen is.
Diverse keren moet hij moeilijke beslissingen nemen. Hij heeft veel vijanden, maar welke daarvan heeft het echt op zijn leven gemunt? En waarom?


Op het moment dat Dante de opdracht krijgt, komen er steeds meer personages terug uit het eerste deel. Vriend en vijand, al is dat dus niet altijd zeker. De wereld is niet zoals wij hem kennen. Er zijn robots, en de technologie is zeer geavanceerd, bijvoorbeeld op het gebied van transport van materiaal en mensen. Uitvindingen worden gebruikt waarvoor ze dienen, maar net zo goed misbruikt. Camera’s zijn er overal en afluisterapparatuur, om over menselijke spionnen maar niet te spreken.


Maar Dante is onze held, en dus lukt hem heel veel. Tussen de hoofdstukken door lezen we stukjes tekst die van zijn - misschien wel grootste - vijand zijn. Pas later wordt daar meer over uitgelegd, waardoor je in de eerste delen van dit boek niet goed weet waar je aan toe bent.


Miriam Borgermans weet je echter helemaal in het verhaal te trekken, je wil het boek niet meer wegleggen. Even er in komen, dus, vooral als je verwacht dat het verhaal na deel een vervolgd zou gaan worden. De invalshoek is nu een totaal andere, maar de sfeer is gelijk.
Was Raven in het eerste deel de verteller, dus hoofdpersoon, nu is ze slechts op de achtergrond aanwezig en wordt ze alleen aangeduid met haar slavennaam. Toch is zij wel belangrijk, en zal ze zeker in een volgend deel weer op duiken.
Of we Dante terug zullen zien? Dat is een heel goede vraag…


Miriam Borgermans (1965 Vught) groeide op in België. En heeft intussen al heel wat jeugdboeken, voor verschillende leeftijden, op haar naam staan.


ISBN 9789044831214 |hardcover | 510 pagina's | Clavis| september 2017
Leeftijd 15+

© Marjo, 17 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altRaven
Deel 1 van de serie Slaves
Miriam Borgermans

In een – gelukkig – futuristische maatschappij, 2558, is slavernij aan de orde van de dag. De heersers zijn de Genoten, mensen met veel macht die hun onderdanen kunnen maken en breken. Er heerst nogal wat rivaliteit onder hen en ze schuwen het geweld niet. ’Het aantal psychopaten onder hen is zeer hoog.’
Degenen die op een Delicatus Slavenschool zijn ondergebracht zijn hun toekomst niet zeker, maar ze zijn toch al beter af dan de trasherslaven, die minder dan niets zijn. Uitschot. Gebruiksvoorwerpen. De leerlingen van de school worden verkocht op veilingen die regelmatig gehouden worden, en natuurlijk moeten ze zoveel mogelijk opbrengen. Maar hun lot kan vreselijk zijn.


Raven, onze hoofdpersoon, was ooit een trasher, maar werd vanwege haar schoonheid opgemerkt en in de school opgenomen. Maar ze heeft helemaal geen zin om te leren hoe ze zich het beste kan voordoen. Ze wil vrij zijn! Maar ze is een Delicatus en ‘Delicatusslaven zijn kunstwerken!’ En het kan zijn dat ze zo behandeld worden. Maar het kan ook zijn dat zij worden mishandeld. Het loopt meestal niet goed met hen af.


Als het de beurt is van Raven om verkocht te worden, wil Genoot Ghassan Aboud haar hebben. Raven prijst zich gelukkig: hij staat bekend als een redelijk zachtzinnige man. Maar het loopt allemaal anders: Ghassan wordt vermoord en Raven beschuldigd.
Opnieuw is zij een trasher, maar nu een die zich buiten de Stad in leven moeten zien te houden. De stad is omgeven door een hoge muur van prikkeldraad. Ondoordringbaar. Er zijn geen bewakers, geen torens, alleen ‘in elkaar gerolde kluwens waarvan de pinnen het laatste zonlicht weerkaatsen.’

Binnen de stad heeft zij mensen die aan haar kant staan. Er is de eunuchslaaf Castro, en de zoon van de eigenares van de school, Seamus, die zijn zinnen heeft gezet op Raven. Zij wil hem niet, maar dat interesseert hem niet. Ook nu zij zich buiten de stad in de bushbush moet zien te redden zijn deze twee mannen met haar bezig.


Intussen volgen we Raven bij haar avonturen. Ze ontmoet andere uitgestotenen, jongeren die ieder een eigen manier gevonden hebben om te overleven. Ook Raven zoekt haar weg, en vindt daarbij jaloezie en haat op haar pad, maar ook vriendschap en liefde. En niet te vergeten zandvlooien, wespen en honger…

Het verhaal is duidelijk het begin van een serie. Er blijven veel vragen onbeantwoord en het is ook maar de vraag of zij van Seamus af is. Tussen de hoofdstukken door volgen we deze jonge man in hele korte stukjes tekst, die evenwel heel duidelijk en veelzeggend zijn. Boven de hoofdstukken staan spreuken en citaten.
Het is een spannend verhaal, dat leest als een trein. Misschien wel wat voorspelbaar, dus ik ben benieuwd waar Raven in deel twee mee te maken krijgt!


Miriam Borgermans (1965 Vught ) groeide op in België. Eigenlijk van plan een heel andere richting in te slaan studeerde zij bosbouw, is zij jeugdboeken gaan schrijven.​​


ISBN 9789044828689| hardcover | 487 pagina's | Clavis | september 2016
Leeftijd vanaf 15 jaar.

© Marjo, 3 augustus 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER