jeugd 6-9 jaar

Opgejaagd
Lydia Rood


Opnieuw een boek uit de serie ‘Vergeten oorlog’.
Deze gaat over de zigeuners die evenmin als joodse mensen hun leven zeker waren in de tijd dat de Duitsers Europa tot één groot Duits Rijk wilden maken.


Het verhaal begint in mei 1940. Maira trekt met haar familie rond in een woonwagen. Ze bevinden zich op dat moment ergens op de Veluwe.
Vader Django is vioolbouwer. Ook repareert hij muziekinstrumenten. Moeder Bloema maakt zijden bloemen en verkoopt die. Hun kinderen Falko, Elmo, Manito, Maira, Kersja en Krasa helpen hen daarbij, en ze zorgen ook voor het paard, voor de woonwagen en zoeken voedsel in het veld.
Als de Duitsers Nederland binnenvallen mogen zij niet langer rondzwerven. Ze ontdekken helaas dat ook de Nederlanders ineens feller tegen hen gekant zijn.  Django brengt de wagen en het paard onder bij een bevriende boer, en ze trekken in het huisje dat hij gevonden heeft.


‘Die mensen die er woonden zijn weg,’zei hij, ‘Jodenmensen. Ze zullen wel naar Duitsland zijn.’
Maira staarde hem aan.
‘Naar…?’
‘Zo’n kamp denk ik,’zei Falko, ‘ om te werken…’ Hij leek het niet erg zeker te weten.
’Maar als ze dan terugkomen? Waar moeten wij dan heen?’
Weer haalde Falko zijn schouders op. Hij keek haar niet aan.
Volle treinen die leeg terugkomen…Maira durfde niet verder te vragen.’


Het  verhaal is bekend: ook zigeuners werden opgehaald en naar Westerbork gestuurd. Vandaar ging de reis verder naar Auschwitz.
Maira heeft geluk: haar moeder zorgt er voor dat ze niet op de lijst komt te staan, en een joodse bewaker helpt haar weg te komen uit Westerbork terwijl de trein met de rest van het gezin er in, vertrekt.
Het verhaal vertelt nog over haar wederwaardigheden tot aan de bevrijding, over hoe Nederlanders haar soms verstoten, soms – al dan niet met tegenzin - helpen, en over haar zoektocht naar haar familie.


Er zitten wat aardigheidjes in het boek, die in een nawoord nog even expliciet vermeld worden: het meisje Settela, dat model staat voor de zigeunervervolging, is een vriendinnetje van Maira, en veldwachter Wiechers die inderdaad bij het dorp Brummen betrokken was, krijgt een rol in het verhaal.
Afgezien van Maira en haar familie is overigens het hele verhaal waargebeurd, zoals alle verhalen uit deze serie. In dit boek vind je nog een kaart, met daarop aangegeven waar het verhaal zich afspeelt, en achterin behalve het nawoord  een lijst met namen van personages.


ISBN 9789025855116  Hardcover | 170 pagina's | Leopold B.V. | september 2010

Leeftijd: 8-10 jaar
Uit de serie ' vergeten oorlog' Bestemd voor leerlingen van groep 8 en brugklas VO

© Marjo, 15 oktober 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER