Boekenarchief W-X-Y-Z

Louise Wener

http://www.louise-wener.co.uk

 

literatuurOntdekkingsreizen in de liefde

 
Zomer 1977
Doordat Margaret (11) op straat gevallen is, maken zij en haar oudere zus Jessie (15) kennis met Edith, de vrouw die in een van de weinige Victoriaanse huizen woont die tussen de 'jaren vijftig' woningen staan. De buurt noemt het, het 'vieze huis'. Maar Jessie en Margaret zijn gefascineerd door zowel de bewoonster als het huis. Dit laatste staat vol met aparte dingen die Edith meegenomen heeft van haar vele reizen, ze was een bekende ontdekkingsreizigster in de jaren dertig van de vorige eeuw. Bovendien houdt zij er heel aparte opvattingen over mensen op na die de zusjes wel kunnen waarderen. De meisjes gaan vanaf die tijd regelmatig bij haar op bezoek totdat het huis afbrandt met Edith erbij...


Thuis is er ook van alles aan de hand. Moeder Joyce is vertrokken en langzamerhand ontdekken de zusjes dat Joyce weg is gegaan omdat ze verliefd is geworden op iemand anders, Ray. De meiden vormen één blok tegen Ray, ze willen en zullen hem niet accepteren, hebben ze zich voorgenomen. Ze voelen zich ontredderd en verraden door hun moeder. Als ze Ray uiteindelijk voor het eerst ontmoeten vinden ze hem maar een rare, bovendien ziet hij er stom uit in zijn pyjamapak. Ze snappen niet goed wat hun moeder in hem ziet.
Als ze met Joyce en Ray op vakantie 'moeten', naar een camping aan zee in Frankrijk, geniet Jessie eigenlijk heel erg. Het is heel wat anders dan de vakantie in telkens hetzelfde huisje aan een kiezelstrand in Engeland en Ray valt ook wel mee. Margaret ligt dwars, laat niet blijken of ze het prettig vindt. Ze eet nauwelijks iets van wat Ray klaarmaakt en is inmiddels vegetariër geworden. Tot Jessie's stomme verbazing heeft Margaret wel heel positieve verhalen over de vakantie als ze weer thuis zijn.
De meisjes zelf zijn ook voorzichtig aan het experimenteren op liefdesgebied, het blijft allemaal vrij onschuldig maar het is toch voldoende om lichte impact op hen te hebben.
Hun vader is helemaal de kluts kwijt en weet totaal niet hoe hij zijn twee dochters moet verzorgen. Er ontgaat hem ook van alles totdat de werkster Pam wordt aangenomen. Zij ziet wel wat er allemaal gaande is, vooral met Margaret die zich de gebeurtenissen veel meer aantrekt dan iemand ook maar vermoeden kan.

Tussen de verhalen over de zusjes door lezen we brieven die Edith als jonge vrouw aan haar zus heeft geschreven. Deze brieven gaan ook over problemen in de liefde en deze narigheid heeft verstrekkende gevolgen voor Ediths verdere leven. Vooral de kleingeestige burgermoraal heeft voor een hoop ellende gezorgd net als dat nu het geval is bij het gezin waar Jessie en Margaret deel van uit maken. De roddel en achterklap viert hoogtij, de fatsoensrakkers weten precies hoe het allemaal wél moet.
En dan blijkt Joyce zwanger...

Dit coming of age verhaal wordt zorgvuldig opgebouwd, de schrijfster laat steeds kleine aanwijzingen vallen waardoor je bepaalde vermoedens krijgt. Sommige aanwijzingen zijn een klein beetje doorzichtig maar niet storend.
Het zijn wel met recht ontdekkingsreizen, in diverse soorten van liefde, die alle personages maken. Dat geldt eveneens voor de inhoud van de brieven van Edith die ook langzamerhand leiden tot een ontknoping. Er blijken heel wat raakvlakken te zijn met het leven van haar en de zusjes, alleen gebeurt alles op een andere manier.
Jessie is de verteller, gezien door haar ogen komen we achter de gebeurtenissen die in de zomer van 1977 plaatsvonden. Daardoor wordt de onwetendheid rond wat er aan de hand was met Margaret ook aannemelijk. Persoonlijk vind ik die problemen rond haar zusje nogal simpel en snel afgehandeld maar dat wil niet zeggen dat het geen prettig boek is, integendeel, het las lekker weg.


Paperback 270 pagina's | de Kern | oktober 2008 ISBN 9789032511340
Vertaald door Herman Verbeek

© Dettie, november 2008

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER