Literaire tijdschriften

Bühne nr.5 - 2016
redactie: Margreet den Buurman, Perry Pierik


Omdat Bühne, het mooi vormgegeven literaire tijdschrift van uitgeverij Aspekt, helaas, maar twee keer per jaar verschijnt, bespreek in nu noodgedwongen het laatste nummer van 2016. Maar wat een fraai nummer is dat weer geworden!


Ezrah de Haan bezoekt New York in de voetsporen van Burroughs en zoekt naar sporen van The Bunker en The Bowery, broedplaatsen voor literair- en kunsttalent, zoals Lou Reed, Ginsberg, Warhol, Sontag etc. etc. Het stuk is aansprekend en had langer gemogen van mij. Maar De Haan verrast verderop met drie korte verhalen.
Ook drie korte verhalen van Harm Wagemakers. Over zijn boek staat ook een korte advertorial in het blad.
Gelukkig ook dit maal essays, een wel zeer aansprekend essay van Pieter Jan Verstraete over de vergeten anarchist en godsdienstfilosoof Nikolay Berdjajev, maar ook de twee schetsen van Celeste Lupus over Madame Bovary, en de roemruchte Sebastian Haffner hebben essaykwaliteit.
Ook Irma Lohman pakt nog eens uit over The Voice of Leadership, geen overbodige lectuur in deze tijd van Trump en Dump.
Veel mooie poëzie ook van Hein Heijnen en Merik van der Torren, Pablo Neruda (Vertaald door Hans Düting), Puck Pierik (dochter van de hoofdredacteur?) en natuurlijk Karel Wasch (sic).


Hoogtepunt van dit nummer is ongetwijfeld Graag gedaan, over de grenzen van het inlevingsvermogen, een zeer actueel probleem, kunnen en willen mensen elkaar helpen? Begrijpen ze elkaar nog wel?
De drie auteurs Kamerbeek, Den Buurman en Olthoff schreven alle drie een kort stukje en die werden staan schouder aan schouder. Actueel en verfrissend.
R.J.Alers schreef een kort verhaal Gips over een patiënt die nauwelijks weet waar hij is wanneer hij ontwaakt in een ziekenhuisbed. Mooi van stijl beheerst en to the point. Dat geldt ook voor Engels laatste klant van Reinold Wiedemann.


Dit nummer van Bühne is weer een aanwinst in het landschap van literaire tijdschriften. Je zou de redactie moeten omhelzen voor zo'n prestatie maar in ieder geval moeten feliciteren met zo'n goed nummer.

Zie ook de facebookpagina van Bühne.


Tijdschrift: Bühne | Paperback | 168 pagina's | Uitgeverij Aspekt | oktober 2016

© Karel Wasch, 22 februari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER