jeugd 15+

Laure Van den Broeck

altBirdie
Laure van den Broeck

‘Er is nog nooit, in heel de geschiedenis van de wereld, iemand geweest zoals jij. Er is ook nog nooit iemand iemand geweest zoals ik. En iemand als jij is nog nooit beste vrienden geweest met iemand als ik. En dus zijn we helemaal nieuw en maken we onze eigen regels.’


Birdies vader is vier jaar eerder overleden. Dat is voor ieder jong kind traumatisch, maar omdat hij op dat moment onbereikbaar voor haar in de gevangenis zat, was de klap nog groter. En Birdie staat er alleen voor. Haar moeder, Felicity, lijkt er niet zo veel verdriet van te hebben, zij blijft flierefluitend door het leven gaan, en denkt er van af te zijn door haar dochter naar een psycholoog te sturen.
Het toch al stille en verlegen kind zakt steeds verder weg in haar ellende. Ze heeft gelukkig wel een goede vriend, maar Cassius, die stapelverliefd is op haar, heeft iets anders op het oog.
Het is niet zo dat ze niet proberen Birdie te helpen, maar ze hebben geen idee hoe, en kunnen zich niet inleven. Dat het bij de psycholoog ook niet lukt, moeten we aannemen, want alle anderen in de nabijheid van het meisje krijgen een stem in het boek, maar deze man niet.


Het dagelijkse leven wordt doorbroken door een bericht: de vader van Felicity is overleden. Er was geen contact met hem, Birdie kent hem niet eens. Evenmin kent ze de zus van haar moeder, maar die komt nu een paar dagen bij hen logeren.
De consequenties van het overlijden vernemen we uit de verhalen van de anderen, Birdie lijkt het nauwelijks op te merken.
Er is geld en bezit, die volgens het testament deels naar de zus, Alice, gaan. Het andere deel is voor Birdie, in een trust, die door Alice beheerd zou worden. Dat vindt de vriend van Felicity niet zo geslaagd: hij bewerkt zijn vriendin om haar tegen Alice op te zetten. De lezer weet intussen dat hij ook te maken had met de dood van Birdies vader, en dat hij zijn vileine praktijken nog steeds uitvoert. Daar kan hij dat geld van de erfenis goed bij gebruiken.


Alice is slimmer dan hij dacht, al zit ze ook niet echt te wachten op een soort voogdijschap over haar tot dan toe onbekende nichtje. Het contact tussen de zussen is niet ideaal, echt met elkaar communiceren lijkt onmogelijk.
Cassius is alleen maar verliefd, net als Felicity die niet weet wat haar vriend van plan is.
En Birdie? Zij leeft in een eigen wereld, doet haar eigen dingen, en stevent af op een dieptepunt. Kan Cassius haar helpen? Hij doet zijn best, gaat haar achterna als ze met de familie naar de begrafenis van haar grootvader gaat. Zijn gezelschap wordt erg op prijs gesteld, maar...


Dit is geen makkelijk verhaal. Het besef moet tot je doordringen dat het boek niet voor niets ‘Birdie’ heet. Het lijkt namelijk helemaal niet te passen bij het verhaal, tot je daar helemaal in verstrikt raakt. Birdie is als de spin in het web, ze blijft stil terwijl er van alles om haar heen gebeurt. Soms registreert ze, maar ze blijft in haar eigen wereld. Toch is zij de spil waar vooral ook de ontknoping om draait. Op dat eenzame eiland, waar toeristen steeds meer wegblijven omdat de kliffen afbrokkelen en het enige pretpark zich in vervallen toestand bevindt, neemt het verhaal een spannende wending.
Wat je ervaart als lezer is duidelijk goed overdacht door de schrijfster. Namen, plekken en situaties zijn niet zomaar gekozen. En ook al die zijlijntjes in het verhaal blijken niet overbodig te zijn, zoals je aanvankelijk wel denkt.


Een prachtig geconstrueerd verhaal over een meisje dat tot haar eigen verwondering bestand blijkt tegen al die touwtrekkerij van haar famiilie en vrienden.


ISBN 9789020989304|Hardcover|256 pagina's| Uitgeverij Lannoo | februari 2012
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 3 maart 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER