Boekenarchief H

Kathryn Hughes

De sleutel
Kathryn Hughes


2006.
Sarah werkt bij de plaatselijke bibliotheek, maar is vooral bezig met het onderzoek naar een voormalig krankzinnigengesticht, Ambergate, gebouwd in 1870. Het is verboden terrein, maar daar trekt Sarah zich niets van aan. Ze dwaalt door het enorme gebouw, dat ooit een imposant landhuis geweest moet zijn. In de jaren vijftig van de vorige eeuw moeten er meer dan 1500 patiënten gewoond hebben. Inrichting Ambergate zoals het toen heette, sloot in 1997, en raakte in verval.


Sarahs vader weet meer over deze instelling, maar hij wil er niet over praten. Hij vindt het het al vreselijk dat zij er maar mee bezig blijft! Sarah heeft wel hulp, bij het doorzoeken van die eindeloze gangen en zalen: in het vervallen huis heeft een jonge man onderdak gevonden, hij wil niet terug naar zijn ouders.
Op de zolder ontdekt Sarah een stapel oude koffers. Een er van intrigeert haar, het zijn niet alleen maar oude kleren die daar in zitten. Ze vindt een schilderij, een matineejasje, een gebreide teddybeer en... een raadselachtig briefje.


1956. In hetzelfde Ambergate arriveert Ellen, als leerling verpleegkundige is ze erg begaan met de patiënten, meer dan haar toegestaan is. Een van de vrouwelijke patiënten, Amy, trekt haar speciale aandacht. Het wordt al snel duidelijk dat Amy in het tehuis zit omdat haar vader haar kwijt wil. Iets wat in die tijd zomaar kon! Erger is dat de artsen deze mensen die eigenlijk niets anders mankeerden dan dat ze lastig waren ‘behandelden’. Een van de patiënten zit er al meer dan vijftig jaar!


Ellen weet wel beter, maar Amy denkt aanvankelijk dat ze ‘genezen verklaard’ zal worden en naar huis zal kunnen. Ook gaat ze er van uit dat haar dokter verliefd is op haar, zoals zij verliefd is op hem, en dat ze dan kunnen trouwen. Het loopt anders. De dokter vertrekt, en niemand gelooft haar. De arme Amy kan geen kant op. Ellen staat ook machteloos.


De nadruk in dit verhaal ligt op Amy, die model staat voor de manier waarop in de twintigste eeuw nog omgegaan werd met ‘lastige’ familieleden. Het is natuurlijk heel kwalijk dat ze op die manier een soort proefpersonen werden voor psychologen en psychiaters, wier praktijken nog in de kinderschoenen stond. Sigmund Freunds ideeën drongen nog maar mondjesmaat door, behandelen met elektroshocks werd volop toegepast.


Op de voorflap staat: ‘een gestolen leven – een gebroken hart - een onrecht dat hersteld moet worden’
Het is een concept dat vaak gebruikt wordt om het verleden af te zetten tegen het heden in de zin van  ‘Toen ging het fout, nu gaat alles beter’. Doe er een familiegeheim bij, en je hebt een smeuïg verhaal.
Behalve dat je dan een lekker feelgoodverhaal leest, leer je ook wat over het verleden.


In het dankwoord geeft de schrijfster aan dat het verhaal gebaseerd is op het leven in een Britse psychiatrische inrichting tussen 1957 en 1962, waarover een leerling-verpleger geschreven heeft, om de misstanden aan te kaarten.


Kathryn Hughes (1959) is een Engelse schrijfster. De sleutel is haar derde roman, maar het eerste boek dat in het Nederlands is vertaald.


ISBN 9789044355048 | Paperback | 368 pagina's | House of the Books| oktober 2018
Vertaald uit het Engels door Valerie Janssen

© Marjo, 14 december 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER