Boekenarchief R-S

Katherine Reay

http://katherinereay.com

 

Geachte Mr. Knightley
Katherine Reay


Samantha Moore's jeugd was nogal turbulent. Ze trok van het ene naar het andere pleeggezin. Niet dat ze zo lastig was maar het mislukte steeds  vanwege haar 'onvermogen om te hechten' zoals de Raad voor de Kinderbescherming het noemt. Niet zo vreemd gezien alles wat Samantha heeft meegemaakt.  Ze is inmiddels drieëntwintig en woont in Grace House, een tehuis voor jongeren, waar ze eigenlijk wel graag weg wil.


Samantha heeft een pantser om zich heen gebouwd, bang als ze is om weer gekwetst of afgewezen te worden. Ze verschuilt zich achter de personages uit de boeken van Jane Austen. Ze kent hele passages uit haar hoofd en gebruikt die ook om antwoord te geven.


'Als Elizabeth Bennet me niet te hulp schiet, kan ik er altijd op rekenen dat Mr. Darcy met de juiste reactie voor de dag komt.'


Kortom, Samantha is niet veel gewend. En als ene, voor haar totaal onbekende Mr. Knightley, haar aanbiedt om de studiekosten voor de mastersopleiding journalistiek op zich te nemen onder de voorwaarde dat zij hem brieven stuurt waarin ze verslag doet van haar leven en studie, kan ze het nauwelijks geloven. Dat is haar droom!


Maar hulp vragen is moeilijk, Mr. Knightley - zelfs al heb ik die hulp keihard nodig. Elke plaatsing van mij als pleegkind was bedoeld om me te helpen; elke nieuwe maatschappelijk werker probeerde mij verder te helpen; en toen ik als twaalfjarig meisje terug naar huis werd gestuurd, deed de rechter dat ook om mij te helpen... ik ben al die hulp zo zat.


Hij zal haar brieven overigens nooit beantwoorden, wordt Samantha verteld. Wat zit daar achter? Is dat écht alles wat ze moet doen... Samantha huivert, is bang, want altijd ging alles verkeerd maar ze neemt het aanbod toch aan want er is niets liever dat ze wil... schrijven. Haar voorkeur gaat uit naar boeken schrijven maar Mr. Knightley staat erop dat ze de genoemde opleiding gaat doen.


En zo stappen wij, via de brieven aan de grote onbekende Mr. Knightsley, in het leven van Samantha. Ze schrijft veel en openhartig. Het verhaal wat zich vervolgens ontvouwt is dat van een erg eenzaam, gevoelige jonge vrouw, die zoveel probeert, zoveel wil, maar niet weet hoe ze alles moet aanpakken. Sociale vaardigheden zijn haar vreemd, alleen de taal en personages uit de boeken van Austen zijn vertrouwd, die boeken zijn haar thuis. Heel voorzichtig zet ze haar tentakels uit om die aanvankelijk onmiddellijk terug te trekken als iemand te dichtbij komt.


Pater John en de jonge Kyle, de nieuwe jongen in het tehuis, zijn een van de weinige mensen waar ze mee omgaat. Pater John is haar steun en toeverlaat. De dertienjarige Kyle, die eveneens erg kwetsbaar is en waar ze veel in herkent, is haar uitdager. Hij prikkelt en lokt haar uit haar tent, tot haar frustratie maar ook tot haar plezier. Samantha's nieuwe leven op de Universiteit zorgt ervoor dat ze meer in het werkelijke leven komt te staan, maar wat valt het haar soms zwaar. Maar het wordt helemaal moeilijk als ze een schrijver ontmoet die veel voor haar gaat betekenen.


Het is een boek dat je met een lach en een traan leest. Vooral de kleine opmerkingen over haar leven zijn zo schrijnend maar vooral ontroerend. Samantha is zo weinig vriendelijkheid gewend dat wanneer dat wel gebeurt het haar diep raakt en erg gelukkig maakt. Elk sprankje aandacht, elk aardig woord koestert ze als een enorme schat. Je ziet bijna het eenzame kind voor je, je ziet bijna hoe ze heel voorzichtig uit haar schulp kruipt, uit de wereld van Jane Austen stapt, en probeert pootje te baden in de grote oceaan die wereld heet. Ze is nog bang voor de 'golven' maar gaat steeds meer vertrouwen op zichzelf en haar medemens. Het is verhaal dat je raakt en nog lang nazindert. Prachtig!


ISBN 9789029726627 | Paperback | 350 pagina's | Uitgeverij Kok | augustus 2017
Uitstekend vertaald door Tinke Tuinder-Krause

© Dettie, 6 september 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER