jeugd 15+

Kaat De Kock

http://kaatdekock.be

 

Dromenvanger
Kaat de Kock


Het was even moeilijk voor Floor: gezellig met haar vriendinnen op vakantie? Of toch met haar ouders mee die een roadtrip gingen doen door Amerika?
Eigenlijk is het logisch dat het de tweede keuze werd, al is het niet zo hip om als 17-jarige met je ouders op stap te gaan.
Alles verandert evenwel als Floor in een sportsbar een knappe jongeman ziet. Ze is zo helemaal weg ven hem dat ze hem op Facebook opzoekt – en nog vindt ook! – en hem een vriendschapsverzoek stuurt. Het is even spannend, maar Josh, zo heet de knapperd, accepteert.


‘O verdomme, hij is echt zo knap als in mijn herinnering. Die stoere, scherpe lijnen in zijn gezicht die hem een beetje woest uiterlijk geven. Zijn haar dat net een tikje te lang is. Hij is zo sexy.
Hoe kan een jongen die er zo uitziet gewoon in een bar in een godvergeten dorp werken? Moet hij niet over een catwalk lopen voor een of ander modemerk? Poseren voor een camera?’


Het is duidelijk: Floor is helemaal hoteldebotel, en het lijkt wederzijds, want als ze weer thuis zijn blijven ze contact houden, en maken al plannen om elkaar weer te zien. Die kans komt als Matthias, een vriend van een vriendin, naar Amerika gaat en Floor toestemming weet los te peuteren om met hem mee te gaan.
Haar ouders hebben andere dingen aan hun hoofd en zijn niet zo alert, anders hadden ze wel door gehad dat Floor andere plannen had. Maar haar vader blijkt ernstig ziek te zijn, hij moet geopereerd worden en daarna diverse behandelingen ondergaan.


‘Ik had thuis moeten blijven.
Dat weet ik.
Dat weet Matthias ook.
Maar hij heeft het meegemaakt en hopelijk snapt hij hoe ik me voel.’


Dat Matthias verliefd is op haar, heeft Floor niet door. Maar dat zorgt natuurlijk voor de nodige verwikkelingen tijdens hun reis door Amerika.


Het is zoals het lijkt: een romannetje met een licht toeristisch tintje, waar de schrijfster een extra laagje in probeert aan te brengen door de ziekte van Floors vader. Maar eigenlijk wordt er te weinig aandacht besteed aan alle emoties die een terminale ziekte met zich meebrengt. Het is vooral Floor die het verhaal maakt: haar zielenroerselen, haar verliefdheden en onzekerheden.


Of het een foutje van de schrijfster is, of een leugen om bestwil, maar die regenjas die Floor beweert niet bij zich te hebben om niet met haar ouders te hoeven wandelen, trekt ze bij aankomst bij datzelfde huisje waar ze verblijven wèl uit!


Kaat De Kock (1975, Bornem, België) studeerde Germaanse taal- en letterkunde en werkt als freelance redacteur en vertaler. In Niets Om Het Lijf en Sterker Dan Jij snijdt de Kock problemen aan waar jongeren mee te kampen kunnen hebben. Waarschijnlijk vond ze het tijd voor wat luchtigers.


ISBN 9789044833782 | Hardcover | 236 pagina's | Clavis | mei 2018| Vanaf 15 jaar.

© Marjo, 30 augustus 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altNiets om het lijf
Kaat de Kock


De vijftienjarige Marie vindt dat haar ouders haar te veel op haar nek zitten, ze is intussen oud genoeg om zelf uit te maken wat ze doet. Tegelijk is ze onzeker over haar plaats in de wereld. Kortom, Marie is een normale puber.


Ze is verliefd op de gitarist van een plaatselijke band en kan haar geluk niet op als deze Adam om haar telefoonnummer blijkt te hebben gevraagd! Hij is vier jaar ouder, dus ze snapt wel dat hij graag meer met haar zou doen dan zoenen, maar daar is ze nog helemaal niet aan toe. Maar hoe moet dat nu, als Adam er blijk van geeft ook andere meisjes leuk te vinden? Misschien krijgt hij bij hen wel meer voor elkaar. Haar onzekerheid wordt nog groter als een van die concurrentes haar toesnauwt:


‘Als jij denkt dat Adam een klein, dik kindje verkiest boven een vrouw als ik, dan is dat leuk voor jou.
Maar Adam heeft me dit weekend nog proberen te kussen en ik ben degene die hèm heeft afgewezen.’

‘Noemde ze me nu echt dik?’


Dezelfde avond heeft haar moeder het over aan de lijn doen. Dat ze daarmee helemaal niet op Marie doelde, dringt niet door. Vanaf dat moment beginnen de problemen: Marie lijnt. Ze eet steeds minder, tot het haar omgeving op begint te vallen dat ze er wel erg slecht uitziet. Maar nee, zegt Marie: ‘Ik ben dik’.
Als ze ook nog ontdekt dat ze het fijn vindt zichzelf te straffen – na bijvoorbeeld een ruzie met haar moeder – door zichzelf te snijden, is helemaal het hek van de dam. Kan ze deze situatie nog terug draaien?

Een hard boek waarin heel duidelijk wordt omschreven hoe een heel normale jonge vrouw er toe komt zichzelf zo uit te hongeren. Een boek voor tieners - vooral meisjes - die kampen met onzekerheid, maar ook voor hun ouders en verzorgers, die misschien met dit verhaal meer begrip op kunnen brengen. Het maakt duidelijk hoe goed bedoelde opmerkingen soms helemaal verkeerd kunnen vallen.

Kaat De Kock
(1975) is een Vlaamse Young-Adultschrijfster. Zij schrijft helder en duidelijk over onderwerpen die de jeugd bezig houden. Huiselijk geweld en verboden relaties waren eerder onderwerpen van haar Young Adultboeken.  Deze, die vooral over anorexia handelt, is helaas ook een actueel onderwerp waar aandacht aan besteed moet worden.
De omslag is ook heel beeldend.

ISBN 9789044832419| Hardcover | 147 pagina's | Uitgeverij Clavis | januari 2018
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 21 april 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Chemie
Kaat De Kock


Meneer Vandervelde is 26 en is dankzij zijn knappe uiterlijk vooral bij de meiden in Emma's klas zeer geliefd. Hij is een hottie en dat terwijl hij Chemie geeft! Emma (17) verheugt zich dan ook op de klassenreis naar Griekenland want Vandervelde gaat mee!


Emma is vlak voor deze reis gedumpt door haar vriendje Benno en ze baalt er goed van ondanks dat ze wist dat hij niet de ware was maar ze konden wel heerlijk vrijen. Benno was al de vierde die haar dumpte in vijf maanden tijd. Waar dat nou aan ligt? Ze heeft geen idee. 'Ze willen zich nog niet binden of 'er zijn nog zoveel andere meisjes...' kreeg ze onder andere van hen te horen. Gelukkig kan ze altijd haar hart uitstorten bij Mia, haar beste vriendin.


Emma heeft hard gespaard voor de klassenreis en kan niet wachten tot het zover is. En als ze eerlijk is lijkt het haar eigenlijk wel heel leuk om met meneer Vandervelde te flirten. Natuurlijk weet ze wel dat het nooit wat kan worden. Een leraar zal nooit wat met een leerling beginnen. Hij zou wel gek zijn, zijn baan en carrière op het spel te zetten voor een schoolmeisje, denkt ze, maar erover dromen kan geen kwaad, toch?
En dan laat klasgenote 'Slettie' tijdens de reis aan Vandervelde overduidelijk blijken dat ze hem wel erg leuk vindt. Vervolgens begint er iets te borrelen van binnen bij Emma. Vandervelde zal zijn keus op háár laten vallen besluit ze en op niemand anders... Het lijkt wel of hij haar ook wel ziet zitten, hij kijkt haar steeds aan en danste met haar op het schoolfeest... het zal toch niet dat... Is er echt chemie tussen hen? Of verbeeldt ze zich dat maar?


En zo begint Emma's strijd om Vandervelde, diep in haar binnenste voelt het niet goed, hij is negen jaar ouder en bovendien haar leraar! Maar wat als hij haar écht leuk vindt? Emma droomt van romantische ontmoetingen, van stiekeme vrijpartijtjes, van etentjes bij kaarslicht. De waarheid verloopt echter heel anders en voor Emma er erg in heeft is ze verwikkeld in een situatie waarvan ze zich afvraagt hoe dit in vredesnaam zo heeft kunnen lopen... En dan blijkt hoe belangrijk zo'n goede en bijzondere vriendin als Mia is.


'Voor veel jongeren herkenbaar' staat op de flaptekst te lezen. Hopelijk verwijst dat naar het verliefd worden op een leraar en niet naar wat er gebeurt in Emma's leven. Het verhaal wordt door Emma zelf, in de ik vorm, verteld. Het is natuurlijk een smeuïg onderwerp maar het is geen spannend verhaal in die zin dat je niet met ingehouden adem de bladzijden omslaat, maar het is allemaal wel geloofwaardig en behoorlijk realistisch weergegeven. (Het boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal) Kaat de Kock weet goed weer te geven wat het 'aanbidden' van een leraar zo spannend maakt. Maar ook wat het eventuele gevolg van dat flirtgedrag kan zijn.
Kortom, een prettig leesbaar, vlot geschreven boek voor jongeren vanaf 15+


ISBN 9789044830507 | Hardcover | 134 pagina's | Uitgeverij Clavis | juli 2017
Young Adult 15+

© Dettie 27 augustus 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Lees meer...

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>