altGeheugenstrijd
Bianca Mastenbroek


In dit realistische fantasyverhaal zijn drie verhaallijnen. We beginnen met Vana en Fokko, een tweeling. Door hun ouders worden ze, zoals alle ouders op het eiland Arandia dat doen, als ze de volwassenheid naderen, naar de koning gebracht. In ruil voor hun bezoek krijgen ze een zak met zilver. Ze weten niet beter dan dat het een ritueel is, op verzoek van de koning. Als hij dat nu leuk vindt. Maar deze twee jongelui ontdekken dat er meer achter dat ritueel zit: hun ouders worden weggestuurd met een zak met goud: de tweeling is uitverkoren voor een speciale opleiding.
Fokko vindt het prachtig: hij wil niets liever dan leren omgaan met zwaarden. Vechten, dat lijkt hem wel wat. Maar Vana is verstandiger, en vooral als ze ook nog van Fokko gescheiden wordt, wil ze er het fijne van weten. Dan komt de aap uit de mouw: heel af en toe worden er speciale mensen geboren!
Bij hen groeit als ze volwassen worden een hoorn op het hoofd, en in die hoorns zit een speciale magische kracht. En jawel: Vana en Fokko hebben hoorns: Vana zelfs twee, en zij blijkt veel magische krachten te hebben!
Terwijl hen geleerd wordt met hun kracht om te gaan en Fokko inderdaad leert vechten, ontdekken ze ook dat het eiland gevaar loopt. Op het vasteland woont de vijand, de Gehoornde, die hun eiland wil inlijven en daarvoor het magische schild probeert te vernietigen dat Arandia beschermt.
Daar hebben we het tweede verhaal: een van die vijanden is het meisje Mauli. Zij weet door het schild te komen en gaat op pad met haar opdracht: iedere hoorndrager, iedere tovenaar vermoorden, want dan is het schild waardeloos.
Fokko wordt er op uit gestuurd om haar te pakken te krijgen. Vana heeft haar twijfels of dat wel goed gaat.
Tussendoor hebben we nog het derde verhaal dat gedrukt is binnen een grijzig kader (perkament): de legende van de godin Suvi en haar broer Rhei.
Terwijl de verhalen zich ontwikkelen, waarbij duidelijk de nadruk ligt op Vana en Fokko, wordt duidelijk wat het verleden te maken heeft met het heden, en wat de toekomst brengen moet.


Het is mede door deze afwisseling, maar gewoon ook omdat de schrijfster een goede hand van vertellen heeft, een heerlijk spannend verhaal. De onderlinge relaties zijn realistisch beschreven, het kader is fantasy. De kern is de strijd tussen goed en kwaad, en er is volop magie aanwezig. De ideale mix voor een lekker boek!
Het smaakt naar meer!

ISBN 9789051162011| Paperback |250 pagina's | De Vier Windstreken | oktober 2011
Leeftijd: vanaf 12 jaar

© Marjo, 12 januari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER