Jerome K. Jerome

http://www.jeromekjerome.com

 

Drie mannen in een boot


Een komische klassieker.
Het verhaal gaat over drie vrienden die een korte vakantie houden (alhoewel, vakantie? Ik krijg niet de indruk dat ze tot de werkende klasse horen, eentje uitgezonderd). Ze huren een boot en varen de Theems af, richting bron.


Het boek is meer dan een reisverslag door de persoonlijke ervaringen en belevenissen van de opvarenden. Niet te vergeten de hond, Montmorency, die zijn steentje bijdraagt.
Al genieten de heren best wel van de omgeving, het valt toch een beetje tegen:


" maar na het zien van de schilderijen is de werkelijkheid tamelijk teleurstellend. Zoals ik al vaker gemerkt heb, zijn er op deze wereld weinig dingen die hun afbeeldingen evenaren."


Een van de drie vertelt het verhaal op een lichtvoetige manier met vaak ironische ondertoon. Vooral die toon maakt dat het een grappig boek is geworden. Zeker doen ( en laten!) de heren ook dingen die je hoofdschuddend aan zou kijken, maar als het zo verteld wordt:


"Nu er voor ons geen enkele denkbare noodzaak was om op zijn vroegst over minstens twee uur op te staan en ons opstaan op dit tijdstip volslagen belachelijk was, was het uitsluitend om in de pas te blijven met de natuurlijke koppigheid van zaken in het algemeen, dat we beiden het gevoel hadden dat nog vijf minuten langer blijven liggen onze dood zou betekenen."


"we zetten een ketel met water op, in de neus van de boot, trokken ons toen op de achterplecht terug en deden alsof we er geen acht op sloegen, maar haalden andere zaken te voorschijn.
Dat is de enige manier om op de rivier een ketel water aan de kook te brengen. Als hij ziet dat je erop staat te wachten en er naar verlangt, begint hij niet eens te zingen. Je moet weglopen en beginnen te eten, alsof je helemaal geen thee wenst. Je moet er zelfs niet eens even naar kijken. Dan hoor je het water al gauw zieden, hunkerend om in thee te worden veranderd."


Of hij vertelt heel serieus hoe zijn vrienden druk in de weer zijn met het zeil, en hoe ze dat toch wel op een zeer speciale manier doen. En dan roept een van hen dat hij daar niet als een zoutzak moet blijven staan toekijken maar moet helpen...

Werken? Ha...
"begrijpt u me goed, niet dat ik bezwaar heb tegen het werk; ik houd van werk, het fascineert me. Ik kan er uren naar zitten kijken. Ik hou het ook dolgraag bij me; de gedachte het af te maken, breekt mijn hart schier Je kunt mij niet te veel werk geven.; het opstapelen van werk is voor mij een hartstocht geworden; mijn studeerkamer zit er nu zo vol mee, dat er nog nauwelijks een centimeter ruimte is voor méér." enz enz.


Ik denk dat deze stukjes tekst voor zich spreken, het is een erg leuk boek, dat af en toe ook nog opgevrolijkt wordt met toeristische tips... Richard Leeuwenhart, Anna Boleyn, Willem de Veroveraar en Anna van Cleef, zij lieten hun sporen na langs de Theems.


ISBN13: 9789020409000 Paperback | 194 Pagina's | L.J. Veen 2008
(1889) Three men in a boat Bristol Vertaald door Ernst van Altena

© Marjo, september 2008

Reageren? Klik hier!