Jelmer Jepsen

http://www.jelmerjepsen.nl

 

hspace="15"Amanda
Jelmer Jepsen


De elfjarige Amanda hoopt vurig dat niemand doorheeft dat haar vader er niet meer is. Nog even en dan is het zomervakantie, dan kan ze haar plan ten uitvoer brengen. Tot die tijd zal ze een leugen in stand moeten houden. Gelukkig had haar vader geen familie of vrienden. Hij was een onaangename man en een dronkaard bovendien. Niemand zal hem missen. Het probleem is alleen dat Amanda niet van de lucht kan leven. Veel geld heeft ze niet. Gelukkig had haar vader kort voor zijn heengaan een flinke hoeveelheid sigaretten ingeslagen. De eerste sigaret was even wennen maar inmiddels paft Amanda heimelijk flinke aantallen weg. Sigaretten ontspannen en nemen het hongergevoel weg en dat is precies wat Amanda nu nodig heeft.


Het is niet Amanda’s schuld dat haar vader nu in de vrieskist ligt. Hij was zelf zo dom om, beneveld door de drank, op de verkeerde plek ineen te zinken. Terwijl Amanda nietsvermoedend in haar bed lag, gleed Gloria enthousiast naar de bewusteloze man toe. Ze vond de dranklucht die uit zijn mond walmde heerlijk. Enthousiast kronkelde ze om de bron van de geur heen. Gloria deed waar wurgslangen in uitblinken met als gevolg dat Amanda de volgende ochtend op een onverwacht tafereel stuitte.


Amanda besluit de laatste dagen van het schooljaar gewoon naar school te gaan. Over een paar dagen zal ze Gloria in een zorgvuldig uitgekozen natuurgebied vrijlaten. Gloria verdient het niet om voor een moord gestraft te worden. Bovendien past Gloria niet in Amanda’s plan. Ze wil bij haar moeder gaan wonen en daar is enige creativiteit voor nodig.


Jarenlang heeft Amanda gedacht dat haar moeder niet meer in leven was. Dat had haar vader haar immers verteld. Sinds kort weet ze dat ze door hem bedonderd is. Keihard voorgelogen zelfs. Amanda’s moeder is niet dood. Ze zit in de gevangenis omdat ze haar echtgenoot aan het mes heeft geregen. Nu haar vader er niet meer is, heeft Amanda al haar hoop op haar moeder gevestigd. Haar vader was niet echt een leuke man. Heus, haar moeder had vast een goede reden voor haar daad. Amanda verheugt zich op het weerzien met haar moeder. Wat zullen ze het gezellig krijgen samen!


Amanda is het derde boek van de Nederlandse auteur Jelmer Jepsen. Eerder schreef hij al de boeken Vallen als het heet is en De circusvrouw. Ik vind het jammer dat ik zijn eerdere boeken niet heb gelezen want zijn schrijfstijl bevalt me enorm. Jepsen schrijft met een knipoog over tragische gebeurtenissen. Amanda gaat over kinderverwaarlozing en de verantwoording van de maatschappij. Amanda is een onopgevoed, wild kind dat moeite heeft zich aan regels te houden. Buren willen niet dat hun kinderen met haar spelen en leraren vinden haar onhandelbaar. Dat Amanda’s vader drinkt, is niet bepaald een geheim. Vindt dan niemand het nodig in te grijpen? Of ze nu vervelend is of niet, Amanda is een kind van elf. Een kind dat op hulp van volwassenen zou moeten kunnen rekenen.


Hoewel de personages in dit boek samen een vrolijke kliek vormen, zijn het stuk voor stuk vrij normale mensen. In elke buurt woont wel een smoezelig, druk kind en we kennen bijvoorbeeld allemaal wel een iets te assertieve en bemoeizieke dame. Door al deze mensen in de ongewone situatie die zich in de loop van het verhaal ontvouwt te plaatsen, ontstaat er een bijzondere verhaalsfeer. Hoewel het verhaal met een humoristisch sausje is overgoten, is de boodschap duidelijk. We zijn met elkaar verantwoordelijk voor elk kind dat hulp nodig heeft. Jelmer Jepsen maakt dat in dit charismatische verhaal zonder belerend vingertje duidelijk. De weerbarstige Amanda heeft mijn hart gestolen.


ISBN 9789401606356 | paperback | 288 pagina's | Xander Uitgevers | maart 2017

© Annemarie, 13 maart 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER