jeugd 13-15 jaar

Midzomernachtzee


Er staat op de flap dat het een roadmovieboek is.
Rare term eigenlijk, het is een boek, geen film. Maar er zal vermoedelijk geen alternatief zijn...


De hoofdfiguur is Charlotte, een meisje van vijftien. We ontmoeten haar langs de weg waar ze staat te liften. Vanuit België wil ze naar Italië, waar haar vriendje Maarten op vakantie is. Ze wil hem verrassen...
Haar avonturen als lifster zijn velerlei: ze ontmoet welwillende mensen die haar niet alleen netjes behandelen, maar vaak ook nog te eten geven of een bed. Maar er zijn ook vervelende mannen die heel andere dingen voor ogen hebben. Ze ontmoet een Amerikaans meisje, dat zo haar eigen motieven heeft om door Europa te liften en het gezelschap van Charlotte te zoeken. Ook ontmoet ze de Ierse jongen Graeme, maar ze laat hem en zijn familie achter voor er mooie dingen kunnen ontstaan.
Ze krijgt een lift van onheilspellend zwijgzame mannen, van een paar uitbundige nonnen, en tenslotte bereikt ze het strand waar ze Maarten denkt te vinden. Ik heb nu al wel verklapt dat ze haar doel bereikt, maar de manier waarop is inderdaad als een roadmovie: er gebeurt van alles.
Charlotte is zelf niet bepaald het doorsnee Vlaamse tienermeisje, de lezer ontdekt langzaam wat er allemaal aan de hand is. En de ontknoping in Italië is ook al niet wat we verwachten. Een spannend en boeiend boek dus. Maar ook ontroerend.
Het is de moeite waard om zelf te ontdekken wat er allemaal speelt in dit boek van Jan de Leeuw!


Hardcover | 134 Pagina's | Davidsfonds ISBN10: 9059082036 | ISBN13: 9789059082038 vanaf 14 jaar

© Marjo, juli 2008

Reageren? Klik hier!