jeugd 4-5 jaar

Jaap Robben & Benjamin Leroy

https://jaaprobben.wordpress.com

http://www.merel-benjamin.be

Zie ook de Leestafelrecensies van boeken van Robben & Leroy voor kinderen van 0-3 jaar

Zie ook de Leestafelrecensies van boeken van Robben & Leroy voor kinderen van 6-9  jaar

 

Plasman
illustraties: Benjamin Leroy
tekst: Jaap Robben


Mijn buurmeisje komt haar nieuwe Mega Mindypak laten zien. Dat is leuk want in dit boek komen we deze superheldin ook tegen. Dat laat ik natuurlijk gelijk aan haar zien - in het boek heet ze overigens Mega Cindy -. Buurmeisje vindt het gelijk helemaal prachtig. We zien op de eerste twee pagina overigens nog meer grote helden zoals Spiderman, Superman, Batman en nog veel meer.

In de rechter benedenhoek van deze afbeelding staat een kleine jongetje met een emmer naast zich, hij staat de vloer te dweilen. Hij heeft een masker op en een zwarte cape om. 'Robin!' wijst buurmeisje enthousiast en ik kan er, tot mijn plezier, nu niet meer onderuit, het boek moet onmiddellijk gelezen worden.


We lezen op de volgende pagina dat het niet Robin maar Plasman is. Dat is niet zo'n superheld, wordt ons verteld. Hij kan alleen heel veel en goed plassen. Hij plast zo een zwembadje vol en kan prachtig recht van grote afstand precies zijn plas in de toiletpot mikken. - De afbeeldingen hiervan zijn erg grappig en ik had dan ook een hoop gegiechel verwacht, maar nee hoor, buurmeisje hoort en ziet het stoïcijns aan. - En dan gaat het alarm in de superheldengymzaal waar Plasman in zijn eentje aan het trainen is.


Het is Beertje!
'Help, help!' roept hij in paniek.
'De Verschrikkelijke Sneeuwman komt eraan.'

'Niet bang zijn! roept Plasman.
'Ik haal Superman,
die kan dat monster
wel verslaan.'


Buurmeisje is blij dat Plasman heel hard naar het huis van Superman rent, maar helaas die is ziek en alle andere helden hebben ook allemaal een heel  bijzondere reden waarom ze Beertje niet kunnen helpen. Ondertussen roept Beertje steeds harder om hulp want de Sneeuwman heeft hem te pakken.
En dan blijkt Plasman toch echt wel een held te zijn. Hij gaat nu zèlf op de Verschrikkelijke Sneeuwman af. 'Laat Beertje los! Nu meteen!' roept hij boos. Helaas grote Sneeuwmannen worden niet zo gauw bang van kleine Plasmannetjes. Sterker nog hij pakt Plasman ook op. Maar gelukkig heeft Plasman zijn geheime wapen...

Buurmeisje luistert ademloos naar dit avontuur, ze vindt het verhaal super, maar extra leuk is de één na laatste afbeelding, ze wijst op de broek van Plasman. 'Hij heeft in zijn broek geplast!' roept ze! Grote pret natuurlijk.
Gelukkig vindt de moeder van Plasman, die niets van zijn heldendaad af weet, het helemaal niet erg.  Ach, een ongelukje kan gebeuren zegt ze.

Zelf had ik ook grote pret om de fantasie in het verhaal, je moet het maar bij elkaar verzinnen en ook de afbeeldingen zijn erg komisch. Na de geweldige humoristische boekjes zoals De Zuurtjes en Suzie Ruzie heeft het duo Leroy & Robben opnieuw met veel succes toegeslagen in kinderboekenland. Graag meer van dit.

- De volgende dag stond buurmeisje voor de deur met haar zusje en een buurjongetje ... of ik Plasman wilde voorlezen -


ISBN 9789025767471 | Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij Gottmer | juni 2017
Leeftijd 4+

© Dettie, 29 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER