Boekenarchief R-S

jeugd 15+

Jelmer Soes

KID
Het verhaal van twee broers en heel veel halfbroers- en zussen
Jelmer Soes


Pap: Ben je thuis vanavond? We moeten wat met jullie bespreken.
Sam: Bespreken?
Pap: Ja. Kai komt ook.


Dit berichtje is de start van de grote omwenteling in Sams (17) leven, evenals in dat van zijn broer Kai (23).
Wat zijn ouders te bespreken hebben is iets wat ze beiden totaal niet aan zagen komen. Ze krijgen namelijk te horen dat 'Pap' niet hun vader is maar zijn verwekt door Kunstmatige Inseminatie met donorzaad (KID). De verwarring is compleet de vragen talrijk, té talrijk. Het hele leven van de broers staat op zijn grondvesten te schudden.


Kai, die niet meer thuis woont, is aanvankelijk alleen maar enorm kwaad. Waarom drieëntwintig jaar niets zeggen? Juist zijn ouders die altijd pleiten voor eerlijkheid en openheid.
Dus daarom voelde hij zich altijd een vreemde eend in de bijt in het gezin. Daarom klikte het niet tussen hem en Sam.
Het is ook Kai die op onderzoek uit gaat. Hij wil weten of er toch een mogelijkheid is om zijn biologische vader te achterhalen. Hij struint heel internet af. Sam neemt het aanvankelijk gelaten op maar het gegeven pakt hem uiteindelijk beet en laat hem niet meer los. Zelfs als Kai denkt dat ze er toch niet achter komen blijft Sam doorgaan.


Natuurlijk laten ze DNA afnemen om naar het FIOM sturen. En wat volgt is een rollercoaster aan ontdekkingen, gevoelens, twijfel, boosheid, onmacht enz.
Sam leest o.a. het verhaal over Jan Karbaat, de arts die zijn eigen zaad gebruikte om vrouwen aan kinderen te helpen. Dit bericht choqueert Sam hevig. Misschien heeft hij ook wel 200 halfbroers- en zussen. Gelukkig is hij niet verwekt in die spermakliniek. Maar toch is het gegeven meer broers en zussen te hebben wel mogelijk. Maar er zijn nog veel meer zaken die hem compleet van slag maken. Gelukkig leven zijn ouders enorm mee en proberen beide jongens te helpen. Maar het is vooral iets wat zij zelf moeten verwerken en aanvaarden.
Kai is degene die Sam wijst op een forum voor donorkinderen en daardoor komt de boel in een stroomversnelling met verrassende en verbijsterende resultaten.


Ondertussen gaat het gewone leven ook door en de vrienden van Sam, Mo en Q zijn goud. Zij zijn er als het nodig is. Niet op een sentimentele manier, ze weten gewoon precies wat Sam op gegeven moment nodig heeft en handelen ernaar. Ze laten Sam ook zien wat hij wél heeft namelijk een stel ouders die stapelgek op hem zijn. Maar dat is voorlopig nog een zware hobbel om te nemen... Sams wereld is daarvoor nog een te grote rollercoaster. Ook de verhouding tussen de broers verandert. Gingen ze vroeger hun eigen weg, nu hebben ze samen iets te verwerken wat hen dichter bij elkaar brengt, of ze nu wel of geen broers zijn, ondanks enkele akelige misstappen van Sam.


Het is een adembenemende en prachtig geschreven Young Adult geworden, gebaseerd op de eigen ervaringen van de schrijver die ook door middel van KID is verwekt. Het verhaal laat zien wat er met je gebeurt als je onverwacht jouw basis heel anders blijkt te zijn dan je dacht. De zoektocht naar de eigen afkomst is niet sentimenteel beschreven maar is wel aangrijpend.
Kortom, het is een prachtig, intens, indringend, informatief Young Adult boek.


ISBN 9789045128252 | Paperback | 304 pagina's | Uitgeverij Querido | 22 november 2022

© Dettie, 19 december 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER