Inge Ipenburg

http://ingeipenburg.nl

 

altEen schitterend ongeluk
Inge Ipenburg

Al vanaf de dag dat zij elkaar ontmoeten in de schoolbanken zijn Merel, Jasper, Karin, Daniël en Timo - dan 12 jaar oud -  gezworen kameraden. Na een onvergetelijke vakantie op Sicilië drie jaar later bezegelen ze hun vriendschap met hun bloed, en sluiten een Verbond:


‘Druppels uit de muis van hun hand die gemengd worden tot een piepklein rood plasje waar ze alle vijf vervolgens hun wijsvinger doorhalen en aflikken. Het smaakt zoet, net als de afspraken die ze maken. Nooit zullen ze geheimen voor elkaar hebben, altijd zullen ze voor elkaar klaarstaan en wie er ook in hun leven komt, zij met zijn vijven zullen voorgoed de eerste plaats innemen.’


Als ze veertigers zijn, is hun vriendschap nog hecht en houdt hun Verbond nog altijd stand. Denken ze. Het ongeluk van Merel Verdriet en Jasper de Wit, nadat ze een weekend samen hebben doorgebracht, zet de vriendschap evenwel op scherp. Daniël is al eerder uit hun leven verdwenen. Jasper, zakenman en vaak in Londen, woont samen met Merel, die als docente werkt in Amsterdam. Karin is journalist. Timo is advocaat geworden. Zijn homoseksualiteit vormt geen probleem. Na het ongeluk belandt Jasper in het ziekenhuis. Merel mag naar huis, maar heeft hulp nodig. Karin en Timo verlenen die graag, maar er blijkt meer hulp nodig te zijn als ze verwacht hadden. Verkeert Merel in gevaar? Het ongeluk is namelijk niet zomaar een ongeluk. Eer was een derde in de auto. Er is geschoten.


Inspecteur Heerema probeert er achter te komen wat er gebeurd is. Maar behalve dat de betrokkenen hem duidelijk niet alles vertellen, ontdekken de vrienden dat ze ook voor elkaar geheimen hebben. Waaronder één groot geheim met consequenties voor iedereen, ook voor Daniël en Merels broertje.

Ipenburg houdt de spanning er goed in, door het verhaal op verschillende manieren te vertellen. Er is het heden, het ongeluk en het politie-onderzoek. Er zijn de in cursief lettertype gestelde flashbacks, met jaaraanduiding, waarin het verleden naar voren komt. Binnen deze flashbacks zijn de verschillende personages om en om degene van wie uit verteld wordt. Hierdoor wordt de lezer uitgenodigd om mee te denken. Dat werkt wel, maar het is bevreemdend dat hier net als in het hoofdverhaal de gehanteerde tijd de tegenwoordige tijd is.
Ook blijven er rare losse eindjes, en bepaalde informatie die in een flashback gegeven wordt over het liefdesleven van de vijf doet nauwelijks ter zake.
Het boek is geen thriller, ook al niet omdat de inspecteur er zich vrij makkelijk van af maakt. Een misdaadroman dus, die toch wel plezierig leest.


Inge Ipenburg (Deventer, 1957)  is actrice, voornamelijk bekend door haar rol als Martine Hafkamp in Goede tijden, slechte tijden. Inmiddels is zij ook  schrijfster. In 2009 debuteerde ze met haar eerste thriller Het gerecht, waarmee ze genomineerd werd voor de Thriller Award en waarvan reeds een zesde druk in omloop is. Een Schitterend Ongeluk is haar tweede boek.


ISBN 9789044347395| paperback| 256 pagina's | Uitgeverij The House of Books | september 2015

© Marjo, 25 februari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER