jeugd 10-12 jaar

Skatespotting
Inez van Loon


Als je van skaten houdt dan moet je dit boek lezen want daarover gaat het voornamelijk.


Levi, Joep, Kath, Jim en Kees zijn helemaal gek van skaten. Elke dag spreken ze  na school met elkaar af en dan skaten ze door het overdekte winkelcentrum of het station of, als het droog is, gewoon op straat. Maar overal worden ze weggejaagd. Het skaten maakt teveel lawaai of de winkeliers willen ze gewoon niet in de buurt hebben. Maar waar moet je heen als het steeds regent en je wil toch heel graag skaten? Vaak gaan ze van ellende maar skatefilms kijken bij Levi maar dat gaat ook vervelen op het laatst.


Bij toeval ontdekken ze een houtzagerij die niet meer in gebruik is. De zagerij bestaat uit drie grote loodsen waarvan één is afgesloten maar dat maakt niet uit. Eén loods is al groot genoeg om er in te skaten.
Ze maken de loods helemaal schoon, want door een laag stof skaten gaat natuurlijk niet.
Jim is heel handig en samen met hem maken ze van al de materialen die er nog liggen een echt skatepark.
Ze hebben ook afgesproken dat ze aan niemand zullen vertellen waar ze nu skaten, anders komt straks iedereen daar naar toe en dat is nu net wat ze niet willen. Daarom hebben een geheime ingang en laten de fietsen bij school staan. Ze weten dat het eigenlijk niet mag, ze kraken de loods en dat is strafbaar, maar er is toch niemand die naar die loods omkijkt, denken ze...
Maar op en dag zien ze verse autosporen naar loods drie gaan, en volgens de groep komt er ook een zwerver in de loods. Ze willen daar wel eens wat meer van weten, ze weten niet dat dat wel eens bloedgevaarlijk kan zijn!


Een verhaal waarin skaten natuurlijk de hoofdrol speelt. Er worden allerlei termen gebruikt zoals olliën, grippen, manual plateau, curb, grinds en slides en nog véél meer... Dat zegt mij natuurlijk niets maar achterin het boek staat alles uitgelegd. Door het verhaal zelf begrijp je vaak ook wel wat met die termen bedoeld wordt.
Ik vond ook heel leuk om te lezen waar allemaal op gelet wordt als er een skateboard gekocht wordt. Nooit geweten dat er nog zulke grote verschillen in zaten. Een leuk en spannend verhaal.


ISBN 9789044811575 Paperback met papieren omslag waarop een skater over een winkelkar 'springt' (dat heet vast anders) De omslag kun je als poster ophangen. 144 pagina's uitgeverij Clavis, oktober 2009
Vanaf 12 jaar

© Dettie, december 2009

Lees de reacties op het forum en/of regaeer, klik HIER