Herman de Jonghe

Koppenbergblues

 

 

De Koppenberg is iedereen die geïnteresseerd is in wielrennen wel bekend.
( Kijk anders even hier: Koppenberg (wikipedia)
Als de veteranen van de wielerclub De Sprinters een fietstocht wil gaan organiseren oppert iemand om dit jaar eens niet naar het buitenland te gaan, maar de eigen provincies - in Vlaanderen - aan te doen. Een Ronde van Vlaanderen, en dan natuurlijk mét de beduchte Koppenberg in het parcours.
Het idee wordt enthousiast onthaald, maar als puntje bij paaltje komt blijven er van al die enthousiastelingen maar vier over.
Bert, de vicevoorzitter van de club is een bedachtzaam, plichtsgetrouw man, die graag op zeker speelt. Zijn handicap is zijn veel jongere vrouw Dorien, die meer lijf dan hersens bezit, en dan ook beter ligt bij mannen dan bij vrouwen. Bert haalt haar over om mee te gaan als kaartlezer, maar of dat nu een goede beslissing was? Ze rijdt nu mee in de bezemwagen, waar Moniek, de vrouw van Hugo het stuur vasthoudt. Moniek is een schooljuf die eigenlijk helemaal niet van kinderen houdt. Het is het einde van het schooljaar en ze is op het randje van overspannenheid. Ze kan zelfs niet tegen de aanwezigheid van haar eigen kinderen, die ze nu opgelucht bij haar schoonmoeder gestald heeft.
Hugo werkt bij de gemeente, en is een beetje een mislukkeling. Hij heeft al verschillende promotiekansen voorbij zien gaan, omdat hij geen diploma's heeft. Ze hebben het niet breed, en vooral Moniek heeft daar moeite mee.
De andere twee renners zijn vrijgezel: Patrick is dat met opzet, hij is een flierefluiter, nogal grof in de mond, en een sjoemelaar tot en met. Alex is gescheiden. Hij is een sportman, maar gelooft in doping, al noemt hij het natuurlijk niet zo. Alex is werknemer geweest op de fabriek waar Bert onderdirecteur is, maar is vanwege luiheid en slordigheid ontslagen. Dat Bert hem niet geholpen heeft zit hem behoorlijk dwars.
Met op de achtergrond als nieuws van de dag de ontsnapping van enkele gevaarlijke gevangenen fietst dit gezelschap midden in een hittegolf door Vlaanderen.
Zes heel verschillende mensen, die veel tijd in elkaars gezelschap moeten doorbrengen, enkele ongelukkige voorvallen en de gemoederen lopen net zo hoog op als de temperaturen. Een drama kan niet uitblijven.

 

Een minpuntje vind ik de epiloog, die in mijn ogen afbreuk doet aan het verhaal, maar verder is het een heel leuke psychologische roman met een echt Vlaamse achtergrond: het fietsen, de taalstrijd en Dutroux. Het zit goed in elkaar. Vooral de wisseling van vertelperspectief doet het hier goed omdat De Jonghe door middel van de reacties op elkaar de karakters duidelijker uit kan laten komen.
Uitstekend debuut.

 

Paperback | 189 Pagina's | Uitgeverij Houtekiet 2008 ISBN10: 9052409951 | ISBN13: 9789052409955

© Marjo, juli 2008

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!