jeugd 10-12 jaar

altDe geest van Beaumont
Gerard Sonnemans


Emma kijkt er naar uit: vier lange heerlijke weken vakantie in hun huis in Beaumont, een dorp vlak bij Limoges, in midden Frankrijk. Na de lange reis is ze blij dat ze de auto uit kan. Haar twee broers Steven en zelfs de af en toe recalcitrante Thomas zijn het helemaal met haar eens. Ze willen meteen er op uit om te zien hoe het er bij staat na hun laatste verblijf hier. Want hier kunnen ze zich uitleven: hutten bouwen in het hooi, dwalen door de weilanden, en... pruimen plukken. Daar hoort dan wel weer bij dat ze mee moeten helpen daar jam van te maken, maar ze vinden het ook heel lekker om daar thuis in Nederland van te genieten.


Dit jaar is er een extraatje: ze sluiten vriendschap met een Franse buurjongen, Georges. De taalbarrière valt wel mee, ze redden zich prima in het Engels.
Beaumont is erg klein, behalve een paar huizen is er een kasteel. Met een echte kasteelheer. Maar die man kunnen ze maar beter uit de weg gaan, hij wil geen indringers op zijn land. Georges en Thomas willen die norse man eens een lesje leren en Emma en Steven doen mee.


Naast al dit vakantieplezier en kattenkwaad is er evenwel ook iets wat Emma minder leuk vindt.  ’s Nachts droomt Emma van een geest, en al snel is ze er van overtuigd dat die blauwe verschijning naast haar bed echt is. Ze ziet écht een geest! Maar die bestaan toch niet. Het komt vast door al de enge spookverhalen die haar vader zo graag vertelt.


Als je de omslag ziet en ook tevoren de trailer hebt bekeken, dan valt het griezelaspect van het verhaal eigenlijk wel mee. Emma is wel bang, maar ze gaat er goed mee om en haar ouders vallen haar niet af. En er zijn gelukkig ook nachten dat ze wel goed slaapt. Overdag denkt ze er nauwelijks aan, zo druk is ze met de jongens, en de dieren in het dorp.


Over het algemeen is het een rustig voortkabbelend verhaal, gezellig en vol humor, dat soms onderbroken wordt door dit spookverhaal. De karakters van de kinderen, vooral van Emma en Thomas worden goed geschetst, zijn dan ook heel herkenbaar.
Er zijn kleine lesjes in verwerkt, waar geen kind over zal klagen, over de geschiedenis van de omgeving, en over jam maken!
Aan het einde  van de hoofdstukken kunnen lezers een QR-code kraken, om met je tablet of smartphone de geheimen achter dit boek te ontdekken. Je kunt er oude brieven lezen,  foto's en andere bronnen bekijken die gebruikt zijn bij het schrijven van het boek, en nog meer.
Jammer dat ik niet modern genoeg ben...


Gerard Sonnemans (1959) studeerde en werkte aan de universiteit van Nijmegen, waar hij zich vooral bezighield met spannende verhalen uit de Middeleeuwen. Bijvoorbeeld over zijn favoriete ridderheld, koning Arthur.
In 1999 verscheen 'Mannen van staal’ het leven van de ridders in de Middeleeuwen' (12+). Behalve boeken over geschiedenis – ridders en de Tweede Wereldoorlog - schreef hij ook over zieke kinderen. En nu dus dit spookverhaal.


Kijk voor meer informatie op www.degeestvanbeaumont.nl.


ISBN 9789491707063 | Hardcover | 219 pagina's | Uitgeverij Menuet | juli 2014
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 4 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER