Frauke Joossen

alt30 is een schoon getal
Frauke Joossen

‘Ik moet maar eens opstaan en beslissen wat ik ga doen met de rest van mijn leven.’


Aan het woord is Charlie Peeters, 29 jaar oud, alleenstaand en zonder werk. Ook zijn er geen vrienden of vriendinnen, geen auto en binnenkort ook geen appartement, want ze zit ook zonder geld. Er moet iets gebeuren, weet ze, maar eigenlijk komt ze nergens toe. Of toch: ze maakt een lijstje met de punten waaraan ze zal gaan werken: Afvallen; werk vinden; een ander appartement zoeken; promotie maken en o ja, verliefd worden!
Ze zit vol dromen, fantaseert er op los, maar ze komt nauwelijks tot daden. En nu wordt ze binnenkort dertig. Ze bedenkt dat ze zichzelf 100 dagen gaat geven. Of beter: negentig dagen.


“Zie je, dat is het verschil tussen succes en mislukking. Nadenken over de dingen. Zorgen dat het cijfermatig een beetje klopt. Er is zo’n ding, zo’n wetenschap rond cijfers. Kan je je geboortedag bijvoorbeeld tot één cijfer herleiden en dat zegt dan veel over je. 7 brengt dan geluk, denk ik. En 6 ongeluk. Da’s dan het teken van de duivel. Nu ja, drie zessen zijn dat, maar dat zijn details, denk ik. Zo precies moet het allemaal niet zijn.
In elk geval, negentig dus. Deelbaar door drie. Honderd is als moeilijker deelbaar door drie. Anderzijds is ‘De laatste honderd dagen’ natuurlijk wel een beter klinkende titel voor mijn succesverhaal dan 'De laatste negentig dagen’.


En zo babbelt Charlie maar door. De negentig dagen worden er dertig, iedere dag besluit ze van alles, neemt zich steeds opnieuw voor over dit of dat onderwerp een boek te gaan schrijven, maar in feite  doet ze niets. Nou ja, ze vraagt een uitkering aan. En ze zet de eerste stap om als de tijd daar is in de voetsporen van haar vader te stappen.  Ligt daar het probleem? Haar vader is er een jaar eerder na diverse mislukte pogingen eindelijk in geslaagd zelfmoord te plegen. Het is een onderwerp dat haar gedachten steeds meer beheerst. Dertig dagen geeft ze zichzelf. Als het dan nog niets geworden is met haar puntenplan, dan stapt ze er uit.


Een roman over een moderne jonge vrouw die leeft in een wereld waarin alles bereikbaar zou moeten zijn, een wereld waarin alles tot de mogelijkheden behoort, maar er achter komt dat het in de realiteit niet zo uitpakt. Een roman zoals er zo veel zijn.
Zo'n romannetje is het denk je…


Tot Frauke Joossen je keihard om de oren slaat, met een totaal onverwachte verpletterende wending.
Keihard, maar ook zoet; confronterend en  herkenbaar, met een ontknoping die je tot in het diepst van je ziel schokt en toch positief is.


De Vlaamse Frauke Joossen (1972) weet wel waar ze over schrijft. Zij verliet de school zonder diploma op haar achttiende en kreeg op haar tweeëntwintigste een kind. 'Daar komt niet veel goeds van', hoorde ze toen. Intussen is ze al twintig jaar journaliste voor o.a. Flair (waar ze een tijdlang Hoofd Human Interest was), Libelle en Marie Claire. Eerder schreef ze als co-auteur nonfictie. 
Dit is haar debuutroman en wat voor een!


ISBN 9789401435598| Paperback |152 pagina's | Uitgeverij Lannoo | mei 2016

© Marjo, 25 augustus 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER